Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Бамята - вкусен и полезен природен дар

Бамята - вкусен и полезен природен дар

Бамята - вкусен и полезен природен дар - изображение
Обичате ли бамя?

Този изключителен зеленчук отдавна се използва в средиземноморската кухня, както и в тази на Близкия изток, и е много любим и у нас.

Вижте здравните ползи на това прекрасно растение:

1. Намалява риска от рак.

Бамята е сред водещите зеленчуци с високо съдържание на мощни антиоксиданти като бета-каротин, ксантин и лутеин - всички от които са показали, че защитават срещу рак на белите дробове и на устната кухина. Пектинът в бамята, който й придава лепкава консистенция, пък е ефективен в унищожаването на силно метастазиращ меланом при изследвания с мишки.

2. Помага при респираторни проблеми.

Антиоксидантите в бамята и голямото съдържание на витамин С са ефективни при лечение на респираторни проблеми, намалявайки честотата на пристъпи на астма при пациенти.

3. Мощен имуностимулант.

Бамята е отличен източник на витамин C и осигурява повече от 36% от препоръчителния дневен прием. Изследванията показват, че антиоксидантите в зеленчука могат да подсилят имунитета срещу инфекциозни заболявания и да спрат вредните свободни радикали.

4. Помага на костната плътност.

Фолиевата киселина и витамин К са от съществено значение за развитието и поддържането на здрави кости. Шушулките на бамята съдържат близо 22% от препоръчителното дневно количество на фолиева киселина за 100 гр.

5. Бори лошия холестерол.

Фибрите в бамята помагат за понижаване на серумния холестерол и насърчават червените кръвни клетки, което намалява риска от инфаркт и сърдечни болести.

6. Благоприятства храносмилането.

Ако някога сте варили бамя, вие знаете, че тя отделя лепкава слуз, която е от голяма полза за храносмилателния тракт и защитава стомашната лигавица от вредни киселини. Бамята е богата на фибри, което помага срещу запушване на дебелото черво и насърчава редовното изхождане, изчиствайки тялото от токсини.

7. Бори стомашните язви.

Освен храносмилането, бамята може да лекува и да облекчи болката при наличие на стомашни язви.

8. Добра за диабетици.

Разтворимите фибри в бамята оказват мощен ефект върху нивата на кръвната захар, тъй като могат да забавят скоростта, с която захарта се абсорбира от стомашно-чревния тракт.

9. Повлиява добре зрението.

Същите бета-каротини, съдържащи се в морковите, са налични и в бамята и борят очни проблеми като глаукома и катаракта.

10. Помага на бременните.

Бременните жени винаги са насърчавани да приемат фолиева киселина, тъй като тя играе важна роля в здравословното клетъчно деление. Бамята е богата на фолиева киселина и може да намали риска от дефекти при плода.

Още по темата:

4.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноИсторияЛеченияХрани и ястияНовиниРецептиДиетиЗдравни проблемиСнимкиХранене при...Медицински изследванияАлтернативна медицинаСпециалистиКлинични пътекиЛайфстайлАнкетиНормативни актовеИнтервютаСпортСъставкиТестовеЕ-тата в хранитеОрганизацииЗаведенияПроизводители