Бамята - вкусен и полезен природен дар
Този изключителен зеленчук отдавна се използва в средиземноморската кухня, както и в тази на Близкия изток, и е много любим и у нас.
Вижте здравните ползи на това прекрасно растение:
1. Намалява риска от рак.
Бамята е сред водещите зеленчуци с високо съдържание на мощни антиоксиданти като бета-каротин, ксантин и лутеин - всички от които са показали, че защитават срещу рак на белите дробове и на устната кухина. Пектинът в бамята, който й придава лепкава консистенция, пък е ефективен в унищожаването на силно метастазиращ меланом при изследвания с мишки.
2. Помага при респираторни проблеми.
Антиоксидантите в бамята и голямото съдържание на витамин С са ефективни при лечение на респираторни проблеми, намалявайки честотата на пристъпи на астма при пациенти.
3. Мощен имуностимулант.
Бамята е отличен източник на витамин C и осигурява повече от 36% от препоръчителния дневен прием. Изследванията показват, че антиоксидантите в зеленчука могат да подсилят имунитета срещу инфекциозни заболявания и да спрат вредните свободни радикали.
4. Помага на костната плътност.
Фолиевата киселина и витамин К са от съществено значение за развитието и поддържането на здрави кости. Шушулките на бамята съдържат близо 22% от препоръчителното дневно количество на фолиева киселина за 100 гр.
5. Бори лошия холестерол.
Фибрите в бамята помагат за понижаване на серумния холестерол и насърчават червените кръвни клетки, което намалява риска от инфаркт и сърдечни болести.
6. Благоприятства храносмилането.
Ако някога сте варили бамя, вие знаете, че тя отделя лепкава слуз, която е от голяма полза за храносмилателния тракт и защитава стомашната лигавица от вредни киселини. Бамята е богата на фибри, което помага срещу запушване на дебелото черво и насърчава редовното изхождане, изчиствайки тялото от токсини.
7. Бори стомашните язви.
Освен храносмилането, бамята може да лекува и да облекчи болката при наличие на стомашни язви.
8. Добра за диабетици.
Разтворимите фибри в бамята оказват мощен ефект върху нивата на кръвната захар, тъй като могат да забавят скоростта, с която захарта се абсорбира от стомашно-чревния тракт.
9. Повлиява добре зрението.
Същите бета-каротини, съдържащи се в морковите, са налични и в бамята и борят очни проблеми като глаукома и катаракта.
10. Помага на бременните.
Бременните жени винаги са насърчавани да приемат фолиева киселина, тъй като тя играе важна роля в здравословното клетъчно деление. Бамята е богата на фолиева киселина и може да намали риска от дефекти при плода.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СУОНСЪН ВЕГАН ИЗГРАЖДАЩ КОЛАГЕН капсули * 60 SW1840
ПРОМОЖИВОВЛЕК ЕДРОЛИСТЕН ЛИСТА
РЕПЕЙ КОРЕНИ
НАУ ФУДС ПАУ ДАРКО - МРАВЧЕНО ДЪРВО капсули 500 мг * 100
ЕЧЕМИК ФИН ЗЕЛЕН 200 гр.
БИОХЕРБА БИО ОРЕХОВ ТАХАН ОТ 100% СМЛЕНИ ОРЕХОВИ ЯДКИ 250 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Язва
- Диабет
- Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
- Висок холестерол
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Диета №1 – при язви на стомаха и дванадесетопръстника
- Инфекция с Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori)
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Естествени средства ускоряващи зарастването на счупена кост
- Домашни и натурални средства срещу остеопороза
Коментари към Бамята - вкусен и полезен природен дар