Топ 5 на причините да ядете ябълка всеки ден
Бавна храна
Ябълката е богата на влакнини. Изисква повече дъвкане, което не се отнася за много от останалите хранителни продукти и дава на организма сигнал за ситост. Идеалната закуска, която държи кръвното налягане и нивото на кръвната захар под контрол.
Дишате по-леко
За децата, чиито майки са яли по една ябълка дневно по време на бременността, съществува по-малък риск да се разболеят от астма. Британски учени са открили, че плодът пази и белите дробове на възрастните от различни респираторни инфекции, дори от рак.
СТОП! на холестерола
Благодарение на пектина и полифенолите ябълките могат да понижат нивото на лошия холестерол в кръвта. За да получите максимален ефект, не ги белете - обелката има шест пъти по-висок антиоксидантен ефект.
Борба с рака
Италиански учени обявиха, че няколко от веществата, съдържащи се в ябълката, когато я ядете цяла (без семките), влияят на клетката и нейните съпротивителни сили. Хората, които ядат повече от една ябълка дневно, намаляват риска от развитие на ракови заболявания.
Бистър ум
Вероятно защото засилва производството на ацетилхолин, веществото, което изпраща съобщения между невроните, ябълката влияе позитивно върху яснотата на ума и паметта. Учени от университета в Масачузетс откриха, че консумацията на ябълки намалява риска от болестта на Алцхаймер.
Автор:Мариота Влайсавлиевич
Превод от сръбски: Деница Пеева
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Висок холестерол
- Интимно здраве на жената - какво знаем?
- Диета с ябълки за 7 дни
- Косопад вследствие на химиотерапия: Какво да очаквате и можете ли да го предотвратите
- Ото Варбург и приносът му в изследването на рака
- Свинско месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Здравен център "Брод", гр. Пловдив
- Как да "храним" слезката (далака)
- Физиологично значение на витамин В15
- Как да си захванем ябълково дръвче от семка
Коментари към Топ 5 на причините да ядете ябълка всеки ден