Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Боровите шишарки са ефективни срещу инсулт

Боровите шишарки са ефективни срещу инсулт

Боровите шишарки са ефективни срещу инсулт - изображение

Едно от най-известните фитонцидни растения е борът. Неговите шишарките стават все по-известни със своите полезни вещества. Младите борови шишарки отдавна се използват срещу скорбут, бронхит, заболявания на ставите. От тях се приготвят различни балсами, мед и настойки.

Дървото и боровите шишарки притежават мощно антимикробно действие и унищожава патогенни микроорганизми. Фитoнцидитe се характеризират с отлично тонизиращо действие и имат способността да стимулират имунитета.

В шишарките се съхраняват много витамини, ценни терапевтични вещества и етерични масла. Боровите шишарки съдържат в състава си танини. Това ги прави уникални и успешно се прилагат като превенция срещу инсулт.

В изследвания на американски специалисти е установено, че съдържащите се в боровите шишарки танини притежават свойството да спират отмирането на клетките на главния мозък при инсулт. По време на инсулт и след него протича интензивна загуба на нервни клетки, поради нарушение на кръвообращението. Този процес не се преустановява, а дори се засилва.

В експеримент с мишки учените са установили, че гризачите, които на приемали тези танини са отчели загуба на мозъчни клетки от 20%. При останалите мишки загубата е била на 70%.

Това се обяснява с факта, че при блокиране на един от ензимите, който участва в процеса на жизнена дейност на клетките на главния мозък, се преустановява смъртта на клетките. Именно това свойство притежават танините в боровите шишарки.

Положителните резултати от изследването е провокирало специалистите да предприемат изработката на медикаменти и препарати от шишарки за превенция и терапия на инсулти.

За профилактика от инсулт се използват зрели шишарки със семена, но не отворили се. Те се събират от юни до септември, като през лятото натрупват необходимите танини.

Снимка: pixcove.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНовиниСнимкиТестовеХранене при...ИсторияАлтернативна медицинаЗдравни проблемиКлинични пътекиЗаведенияБотаникаМедицински изследванияЛечения