Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Бременните нямат информация какво би направило тяхното раждане нормално

Бременните нямат информация какво би направило тяхното раждане нормално

Бременните нямат информация какво би направило тяхното раждане нормално  - изображение

Много жени не са наясно, че изборът на доставчик на родилни грижи, начинът, по който се наблюдава бебето по време на родилните мъки, позиционирането и самото раждане се отразяват на процеса на раждане и на самия акт. Затова специалисти от Института по здравеопазване и биомедицинска иновация в Австралия провели проучване по темата.

Ръководителят на изследването доц. Ивет Милър коментира, че целта на разработката е преди всичко да даде на бъдещите майки информацията, от която се нуждаят. По този начин те ще могат да взимат адекватни решения относно грижите по време на майчинството.

Понятието „нормално раждане“ е дефинирано като неподпомогнато вагинално раждане без предизвикване на родилните мъки, без епидурална или обща анестезия, форцепс или епизиотомия (хирургически разрез, с който се разширява влагалището).

Учените проучвали близо 6000 жени от Куинсланд в продължение на 4 месеца. Те споделили за своя опит и за четирите аспекта на нормалното раждане. Изследователите установили, че само 28,7% от бременните раждат по такъв начин детето си. „Нашият анализ показва, че жените, които са получили обща и стандартна грижа, били са обслужени от частни или работещи в болница акушерки са по-склонни да преживеят нормално раждане за разлика от жените, получили частна акушеро-гинекологична помощ", казва Милър.

Резултатите показват, че бъдещите майки имат по-голям шанс за нормално раждане, ако живеят извън големите градове, могат да се движат свободно по време на родилните мъки, не са им приложени процедури за ускоряване на раждането, не са гледали бебето си непрекъснато на монитора по време на контракциите и не са лежали, докато тече процеса по излизане на бебето.

Доц. Милър твърди, че изследванията в Австралия и някои други държави сочат, че жените желаят минимална медицинска намеса по време на раждането. „Процентът на участие на медицински специалисти докато течат родилните мъки и самото раждане постоянно се увеличава в повечето държави със средни и високи доходи през последните десетилетия, което е в разрез с предпочитанията на жените“, казва изследователката.

Проучванията показват, че много бременни в Куинсланд нямат сведения или не участват в решенията относно използването на медицински процедури, които могат да повлияят на техния опит в раждането и на резултатите от него. В Австралия, Канада и Великобритания наскоро се обяви политика за увеличаване на нормалните раждания и се публикуваха директиви по какъв начин да стане. В тях е залегнало схващането, че раждането е нормален физиологичен процес, а не медицински проблем.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: mumanu.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияНовиниЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиХранене при...Социални грижиАлт. медицинаИзследванияПсихологияОрганизацииСпортПроизводителиКлинични пътекиЛеченияЗаведенияСпециалистиБотаника