Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Веганството провокира понижаване на IQ с 13 пункта

Веганството провокира понижаване на IQ с 13 пункта

Веганството провокира понижаване на IQ с 13 пункта - изображение

Поредното изследване този път насочва вниманието към увеличаващия се брой млади хора, които избират да изключат напълно от менюто си млечните продукти. Експертите изразяват загриженост, че това ще има сериозно въздействие не само върху здравето на бъдещите поколения, но и ще повлияе на интелигентността.

Проблемът е, че интелигентността зависи от количеството йод в храната. Хелън Бонд, която е специалист по храните припомня, че един от основните източници на йод са млечните продукти и дори рибата, яйцата и птичето месо не позволяват напълно да се задоволява нуждата от йод на тялото.

Учени от Университета в Съри са оценили нивото на йод в 47 млечни продукта, включително и в соевото, кокосовото, бадемовото, оризовото и овесеното мляко. Оказва се, че навсякъде то е с 2% по-малко в сравнение с кравето.

В същото време други изследвания показват изненадваща разлика в коефициента на интелигентност между общности, които имат достатъчно количество йод в диетата си и такива, при които то е ниско. При вторите нивото на интелигентност е с 13 пункта по-ниско.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: meddaily.ru
Снимка: irbms.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниСнимкиАлтернативна медицинаХранене при...СъставкиХрани и ястияЗаболявания (МКБ)БотаникаЛеченияФизиологияРецептиИсторияТестовеДиети