Веганството провокира понижаване на IQ с 13 пункта
Поредното изследване този път насочва вниманието към увеличаващия се брой млади хора, които избират да изключат напълно от менюто си млечните продукти. Експертите изразяват загриженост, че това ще има сериозно въздействие не само върху здравето на бъдещите поколения, но и ще повлияе на интелигентността.
Проблемът е, че интелигентността зависи от количеството йод в храната. Хелън Бонд, която е специалист по храните припомня, че един от основните източници на йод са млечните продукти и дори рибата, яйцата и птичето месо не позволяват напълно да се задоволява нуждата от йод на тялото.
Учени от Университета в Съри са оценили нивото на йод в 47 млечни продукта, включително и в соевото, кокосовото, бадемовото, оризовото и овесеното мляко. Оказва се, че навсякъде то е с 2% по-малко в сравнение с кравето.
В същото време други изследвания показват изненадваща разлика в коефициента на интелигентност между общности, които имат достатъчно количество йод в диетата си и такива, при които то е ниско. При вторите нивото на интелигентност е с 13 пункта по-ниско.
По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: meddaily.ru
Снимка: irbms.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НАН - 3 12+ месеца 400 г НЕСТЛЕ
ФРИЗОЛАК 1 от 0 до 6 месеца 400 г
НОВАЛАК 1 0-6 месеца 400 г
ХИП 3 ОРГАНИЧНО ДЕТСКО МЛЯКО 600 г 2008
НовХИП 1 ОРГАНИЧНО МЛЯКО ЗА КЪРМАЧЕТА 600 г 2022
НовХИП 2 ОРГАНИЧНО МЛЯКО 600 г 2006
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- Йодна решетка или лечебните свойства на рисуването с йод по кожата
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- Лечение с радиоактивен йод
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Лекарства за щитовидната жлеза
- Саргасум
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
- Лечение при Базедова болест
- Ползи и вреди на прясното краве мляко
Коментари към Веганството провокира понижаване на IQ с 13 пункта