Мононаситените мастни киселини правят човек по-интелигентен
Ново изследване доказа, че мононаситените мастни киселини (МНМК), освен другите ползи за здравето, повишават и интелигентността. Включването в менюто на храни като зехтин, маслини, фъстъчено масло, ядки, авокадо и други повишава нивото на този вид мазнини, оттам и на умствените способности.
За да разберат дали наистина е така, специалистите наблюдавали 99 здрави възрастни хора, като всеки от тях бил подложен на сканиране на мозъка, кръвни проби и тестове за интелигентност, съобщава Обекти.
Определено хората с по-високи стойности на МНМК се откроявали с по-големи умствени способности, особено в областта на по-ефективна система за контрол на вниманието. Мононаситените мастни киселини са свързани със мозъчна мрежа, която се нарича дорзална мрежа на вниманието. Въздействието им върху нея показва колко мрежата е функционално организирана. Проф. Арон Барбей, ръководител на проучването, е изключително развълнуван, че е разкрит един от механизмите как начинът на хранене влияе на когнитивните способности на човека.
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: 1zoom.me
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХАЯ ЛАБС ОМЕГА 3 - 6 - 9 капсули 1200 мг * 100
СУОНСЪН МАСЛО ОТ АВОКАДО капсули * 60 SWE054
ЯМАМОТО НУТРИШЪН РИБЕНО МАСЛО капсули * 90
МАСЛО ОТ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА капсули 1300 мг * 60 NATURE'S WAY
НЕЙЧЪРС ЕЙД ДХА РИБЕНО МАСЛО ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА капки 50 мл
ГРЕВИЯ ВИО ЕИД - ЛУТЕИН + БОРОВИНКА + ЗЕАКСАНТИН капсули * 60
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- E471 Моно- и диглицериди на мастни киселини
- E472 Мастни киселини на глицеринови естери
- Омега-3 мастни киселини
- Наситени мастни киселини
- Ненаситени мастни киселини
- Мононенаситени мастни киселини
- E475 Полиглицеролови естери на мастни киселини
- E470 Соли на мастните киселини
- Флуидна и кристална интелигентност – дефиниция, разлики и техники за подобряване
- Полиненаситени мастни киселини Омега 3
Коментари към Мононаситените мастни киселини правят човек по-интелигентен