Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Мононаситените мастни киселини правят човек по-интелигентен

Мононаситените мастни киселини правят човек по-интелигентен

Мононаситените мастни киселини правят човек  по-интелигентен - изображение

Ново изследване доказа, че мононаситените мастни киселини (МНМК), освен другите ползи за здравето, повишават и интелигентността. Включването в менюто на храни като зехтин, маслини, фъстъчено масло, ядки, авокадо и други повишава нивото на този вид мазнини, оттам и на умствените способности.

За да разберат дали наистина е така, специалистите наблюдавали 99 здрави възрастни хора, като всеки от тях бил подложен на сканиране на мозъка, кръвни проби и тестове за интелигентност, съобщава Обекти.

Определено хората с по-високи стойности на МНМК се откроявали с по-големи умствени способности, особено в областта на по-ефективна система за контрол на вниманието. Мононаситените мастни киселини са свързани със мозъчна мрежа, която се нарича дорзална мрежа на вниманието. Въздействието им върху нея показва колко мрежата е функционално организирана. Проф. Арон Барбей, ръководител на проучването, е изключително развълнуван, че е разкрит един от механизмите как начинът на хранене влияе на когнитивните способности на човека.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: 1zoom.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСнимкиСъставкиПатологияИсторияЛеченияАнкетиЕ-тата в храните