Мононаситените мастни киселини правят човек по-интелигентен
Ново изследване доказа, че мононаситените мастни киселини (МНМК), освен другите ползи за здравето, повишават и интелигентността. Включването в менюто на храни като зехтин, маслини, фъстъчено масло, ядки, авокадо и други повишава нивото на този вид мазнини, оттам и на умствените способности.
За да разберат дали наистина е така, специалистите наблюдавали 99 здрави възрастни хора, като всеки от тях бил подложен на сканиране на мозъка, кръвни проби и тестове за интелигентност, съобщава Обекти.
Определено хората с по-високи стойности на МНМК се откроявали с по-големи умствени способности, особено в областта на по-ефективна система за контрол на вниманието. Мононаситените мастни киселини са свързани със мозъчна мрежа, която се нарича дорзална мрежа на вниманието. Въздействието им върху нея показва колко мрежата е функционално организирана. Проф. Арон Барбей, ръководител на проучването, е изключително развълнуван, че е разкрит един от механизмите как начинът на хранене влияе на когнитивните способности на човека.
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: 1zoom.me
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛЕНЕНО МАСЛО 57% АЛК капсули 1300 мг * 200 NATURE`S WAY
ПРОМОАПТАМИЛ 1 ПРОНУТРА 800 г
СПОНСЕР ОМЕГА 3 ПЛЮС 150 мл
ДОПЕЛХЕРЦ ВИТАМИНИ ЗА ОЧИ + ОМЕГА 3 капсули * 30
ДИБЕН ЕНТЕРАЛНА ХРАНА ЗА ПИЕНЕ ВАНИЛИЯ 200 мл
MARINE DHA ОМЕГА 3 ОТ МИКРОВОДОРАСЛИ капсули 300 мг * 30 НАТУРАЛ ФАКТОРС
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- E471 Моно- и диглицериди на мастни киселини
- E472 Мастни киселини на глицеринови естери
- Високите нива на флуорид във водата са свързани с по-ниско IQ при децата
- Флуидна и кристална интелигентност – дефиниция, разлики и техники за подобряване
- Ненаситени мастни киселини
- E475 Полиглицеролови естери на мастни киселини
- E470 Соли на мастните киселини
- E473 Захарни естери на мастни киселини
- Наситени мастни киселини
- Мононенаситени мастни киселини
Коментари към Мононаситените мастни киселини правят човек по-интелигентен