Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Вегетарианците се разболяват повече, в сравнение с хората, които консумират месо

Вегетарианците се разболяват повече, в сравнение с хората, които консумират месо

Вегетарианците се разболяват повече, в сравнение с хората, които консумират месо - изображение

Вегетарианците боледуват повече и се чувстват по-нещастни в сравнение с хората, които консумират месо, информират учени от Медицинския университет в Грац, Австрия.

Изследването е базирано на данни и анкети от 1320 човека, предоставени от австралийската здравна служба, които са подбирани по равен брой полово разпределение, стандарт и начин на живот. Доброволците са били разпределени в 4 групи, по 330 в група – вегетарианци със завишен прием на плодове и зеленчуци, месоядни, които също консумират много плодове и зеленчуци, хора, които приемат ограничено количество месо и такива, които наблягат предимно на месото в основното си меню.

Според данните се е оказало, че вегетарианците консумират най-малко алкохол като цяло, но са физически по-активни от останалите хора. Въпреки това обаче резултатите демонстрират, че вегетарианците боледуват повече и търсят по-често медицинска помощ и лечение, отколкото останалите групи в проучването.

Сред хората, които не консумират месни продукти са налице най-много заболели от астма и алергии. Техният дял възлиза на 30%, докато при групите, консумиращи месо този процент е 20. Изследването посочва също, че онкологични и психични заболявания са характерни при представителите на вегетарианците. Тези болести са с почти двойно ниво на заболеваемост сред тези представители, отколкото при хората, консумиращи месо.

Единствено при проблемите с пикочните пътища и неконтролируемото изпускане вегетарианците се оказват на една от първите позиции, сравнени с другите 3 групи.

Резултатите от анализите обобщават, че вегетарианците от Австрия се характеризират с по-лошо качество на живот и по-често се нуждаят от медицинска помощ и лекарска намеса. Специалистите обаче поясняват, че вегетарианството не повишава риска от развитието на тези заболявания, защото в сравнителния анализ не са отчетени фактори като дългосрочни хранителни навици и медицинска история на участниците.

Анализът показва, че вегетарианците страдат по-често от астма, рак или психични заболявания, но не можем да посочим точната причина“, коментира Натали Бъркерт, ръководител на проучването.

Авторът Бъркерт посочва, че са възможни различни тези относно заболяванията, възникването им, периода, в който човек е станал вегетарианец и значимостта, поради която е избрана тази диета, защото скорошни проучвания посочват, че намаленият прием на месо са фактор за дълголетие и здраве.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: journals.plos.org
Снимка: anconatoday.it

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаДиетиНовиниСпортХранене при...АнкетиБотаникаЛеченияИсторияПсихологияНормативни актовеОрганизацииИзследванияСнимкиИнтервютаТестовеСпециалистиЗаведенияСоциални грижиНаправления в медицинатаОбразование