Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Вид омега-3 мастни киселини намаляват риска от преждевременно раждане

Вид омега-3 мастни киселини намаляват риска от преждевременно раждане

Вид омега-3 мастни киселини намаляват риска от преждевременно раждане - изображение

Увеличаването на приема на омега-3 мастни полиненаситени дълговерижни киселини по време на бременност понижава риска от преждевременно раждане, сочи проучване. То е водеща причина в света за смърт при деца под 5-годишна възраст, което представлява близо 1 млн. летални случаи годишно. Появилите се по-рано бебета са изложени на по-висок риск от различни дългосрочни увреждания.

„Докато продължителността на повечето бременности е между 38-та и 42-та седмица, преждевременно родените се появяват преди 37-та. Колкото по-рано се появи бебето, толкова по-голям риск има от смърт или влошено здраве“, казва доц. Филипа Мидълтън от Южноавстралийския здравен и медицински изследователски институт „Кокрейн“.

Мидълтън и и колегите й съсредоточили проучванията си върху омега-3 мастни дълговерижни киселини и по-специално върху докозахексаеновата (DHA) и ейкозапентаеновата (EPA) киселини. Учените анализирали 70 рандомизирани проучвания и установили, че увеличаването на дневния прием на дълговерижни омега-3 киселини при бременните жени понижава риска от преждевременно раждане на бебе с 11 на сто.

Статистиката показва, че от 134 ранни раждания от 1000 те намалели на 119 от 1000. Също така приемът на киселините редуцира опасността от раждането на детето преди 34-та седмица с 42% (от 46 от 1000 раждания на 27 от 1000). Намалява и рискът от появата на бял свят на бебета под 2500 г с 10%.

„Няма големи възможности за предотвратяване на преждевременно раждане, така че тези открития са много важни за бременните жени, децата и специалистите“, коментира Мидълтън. Все още изследователите не знаят напълно какви са причините за по-ранната поява на бебето, затова прогнозирането и превенцията на преждевременното раждане винаги са били предизвикателство.

Филипа Мидълтън посочва, че във Великобритания например много жени приемат омега-3 мастни киселини като добавка по своя инициатива, без да са им предписани от лекар. Тя коментира, че добавките, които се предлагат на пазара, не съдържат оптималната доза или вида омега-3, който предпазва от преждевременно раждане. „Нашите анализи показаха, че оптималната дневна доза съдържа между 500 и 1000 мг дълговерижна омега-3 мазнини и че приемът започва през 12-та седмица от бременността“, допълва Мидълтън.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноИсторияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаПсихологияСоциални грижиИзследванияСпортОрганизацииПроизводителиЛеченияСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияБотаникаСъставки