Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата ВИШНИТЕ И ОЦЕТЪТ СВАЛЯТ КРЪВНАТА ЗАХАР

ВИШНИТЕ И ОЦЕТЪТ СВАЛЯТ КРЪВНАТА ЗАХАР

ВИШНИТЕ И ОЦЕТЪТ СВАЛЯТ КРЪВНАТА ЗАХАР - изображение

Много диабетици нямат представа какви рискове крие горещината за тяхното здраве.

Запомнете: температурите от 26 до 32 градуса вече са опасни за страдащите от захарна болест!


Висока температура плюс висока влажност забавят изпаряването на потта, а това може да доведе до безконтролно висока захар.


В разгара на лятото и високите температури медиците предупреждават: особено внимателни трябва да са диабетиците, защото може да се влоши здравословното им състояние.


Експертите подчертават, че болните с диабет имат нарушена способност за изпотяване. А това ги предразполага към заболявания, предизвикани от горещината. Води до бързо обезводняване, както и към безконтролно висока захар в кръвта.


На свой ред статистиката показва връзката между горещото време и увеличения брой диабетици, приети в болница. Открита е и още по-зловеща връзка - между горещото време и внезапната смърт. Проведените анкети показали, че само един от пет болни ще предприеме някакви мерки, докато температурата не стигне 37 градуса. А по принцип температура в диапазона 26-32 градуса вече е опасна за диабетиците.


И още една подробност от проведените анкети. Само половината болни знаели как да определят индекса на топлина - съчетаване на температурата на въздуха и неговата влажност. А високата влажност прави горещината още по-опасна, защото забавя изпаряването на потта. Което всъщност е естествен начин за охлаждане на тялото.

 

КАК ДА СМЪКНЕМ КРЪВНАТА ЗАХАР

Ако хората в рисковата група за развитие на диабет употребяват оцет, нивото на глюкоза в кръвта им се понижава с цели 34%! А при болните с диабет то се смъква 20%.
В едно скорошно изследване, публикувано в популярно медицинско издание, анализирали резултати на 10 пациенти с диабет втори тип и 11 човека с преддиабет.
Но преди закуска им предлагали по чаша вода, подсладена със захарин, в която добавяли по две супени лъжици ябълков оцет. По думите на проф. Карол Джъстин, диетолог от Аризонския университет, употребата на оцет понижавала нивото на повишената захар в кръвта. И то след като са приемали храна, богата на въглехидрати!


Тайната на оцета се състои в това, че той нарушава усвояването на захарта от богатите на въглехидрати продукти. Киселата подправка блокира ферментите от храносмилателния тракт, които имат значение за усвояването на въглехидратите и нишестето. Всичко това допринася за изхвърлянето на въглехидратите с изпражненията.


Лечебният оцет трябва да съдържа около 5% оцетна киселина. Такива количества оцетна киселина могат да се съдържат и в червеното вино, и в белия оцет

За Framar.bg: в-к Доктор

Още по темата:

3.9, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниДиетиИнтервютаХранене при...Медицински изследванияЛеченияБотаникаСпортКлинични пътекиИсторияХрани и ястияРецептиСнимкиЛайфстайлАлтернативна медицинаЕ-тата в хранитеАнкетиТестовеОрганизацииСпециалистиЗдравни проблемиПроизводителиЗаведения