Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Все повече жени без партньор зачеват ин витро и отглеждат сами децата си

Все повече жени без партньор зачеват ин витро и отглеждат сами децата си

Все повече жени без партньор зачеват ин витро и отглеждат сами децата си - изображение

Британско изследване показва, че една на всеки 200 жени в САЩ е забременяла девствена. В него участвали 7870 дами, като 45 от тях посочили, че са заченали, без да са имали сексуален контакт с мъж през живота си.

Причината не е непорочно зачатие, а хомосексуални или асексуални девствени жени, които се подлагат на ин витро процедура, когато усетят повика на биологичния си часовник. В България са редки тези случаи по думите на д-р Павлета Табакова, специалист в лечението на репродуктивни заболявания и с дългогодишен опит в ин витро процедурите. За 20 г. на нея й се е наложило 4-5 пъти да помогне на жени, които не са имали полов контакт, да заченат. Предимно това са разочаровани дами, които не намират мъж, който иска да се обвърже сериозно, но искат да имат свое дете.

Други представителки на нежния пол, които прибягват към този начин за сдобиване с потомство, са отдадените на кариерата и образованието си, но разликата при тях е, че те не са девствени. Наблюденията на д-р Таня Янакиева са, че често красиви и интелигентни българки не могат да открият добър партньор, в когото да видят подходящия човек за отглеждане и възпитание на децата си. Това са около 40-годишни дами, финансово независими и необвързани.

Кандидатките да се сдобият с дете от донор избират предимно тъмнокоси, а не светлокоси и светлооки мъже, да са високи, атлетични и непушачи. От голямо значение за тях е да имат артистични заложби, да владеят чужди езици, а понякога дори зодията е важна.

Д-р Табакова коментира, че българите имат добър генетичен фон, който е качествен. Веднъж поръчали семенен материал от скандинавските страни и сравнявайки го с роден, установили, че не е по-качествен от българския. Тя допълва, че народите от северните страни са по-податливи към наркомания и алкохолизъм, а те до известна степен са наследствени. При тях има много генетични заболявания, дължащи се на жененето между роднини.

За да влезе един донорски материал в каталога, той се подлага на изследвания, включително за полови и генетични болести. Необходими са до 4 дни въздържание, за да бъде семенната течност с добри показатели. Един донор може да има до 5 живородени деца, което е с цел да се намали вероятността да се запознаят брат и сестра и да станат двойка.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: inhabitat.com

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияСнимкиЛюбопитноСоциални грижиЗаведенияСпециалистиАлт. медицинаНормативни актове