Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Все повече жени се страхуват от раждането

Все повече жени се страхуват от раждането

Все повече жени се страхуват от раждането - изображение

През последните години все повече жени се страхуват от раждането, което според британски учени е още едно обяснение за демографската криза.

Наблюдава се тенденция за по-ниска раждаемост в повечето европейски страни. Все повече жени се страхуват от процеса на раждане и никакви социални мерки не могат да повлияят на ситуацията.

Това чувство и усещане има определено название - токофобия. Тя е изключително разпространена през последните години. Според специалистите спокойно може да се причисли към "болестите на века".

Повечето бъдещи майки не признават, че не желаят да раждат, единствено поради самия процес.

Учените считат, че болшинството случаи на токофобия водят своите корени от детството. Филмите, разказите и самото раждане могат да отблъснат жените от желанието за потомство.

Най-неприятни са случите на токофобия, когато тя се появи по време на бременност. Според статистиката всяка седма жена се страхува от раждането, а при бременните страхът се проявява практически при всички.

"Съществува обществено мнение, че най-добрият лек за това е информираността за процеса на раждане, но на практика това не е съвсем така. Повечето бъдещи майки не желаят да знаят трагични ситуации по време на родилния процес и след него, а да отидат в родилния дом с позитивни мисли. Най-лесният начина за тези жени е да убедят лекаря за необходимостта от цезарово сечение, тъй като тази операция е прогнозирана като по-малко болезнена по време на родовия процес", коментират специалистите.

Токофобията най-общо представлява два вида. В единият случай се среща сред бездетни дами, вследствие от отблъскващо впечатление. Вторият вид е при майки, които са имали затруднения при раждането на първото си дете.

Според британските специалисти най-добри резултати за предотвратяване на токофобията е консултацията с психолог или психиатър.

Снимка: labourpainslegal.com.au
Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСнимкиЗдравни съветиЛеченияАлтернативна медицинаСпортНовиниСпециалистиБотаникаИсторияХранене при...Медицински изследванияСоциални грижиЗаведенияОрганизацииПроизводителиКлинични пътеки