Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Всяка продължителна кашлица трябва да се тества за коклюш

Всяка продължителна кашлица трябва да се тества за коклюш

Всяка продължителна кашлица трябва да се тества за коклюш - изображение
  Коклюшът (магарешка кашлица) е заразно заболяване, протичащо със силна, дразнеща, пристъпна кашлица, често завършваща с временно спиране на дишането, звучно поемане на въздух, наподобяващо магарешки рев, посиняване и понякога кръвоизливи по кожата, склерите или в мозъка. В най-тежките случаи може да се стигне до трайни неврологични увреждания или смърт.

  Острата фаза, през която пристъпите са по няколко пъти на час, и то такива, че на болния почти му изскачат очите, продължава между един и два месеца, след което има период от 3-4 месеца, през които се кашля по същия начин, но значително по-рядко.

  Особеното при болестта е, че веднъж започнала, не може да бъде спряна. Антибиотичното лечение намалява разпространението на коклюшните бактерии в околната среда, но е без значение за самия болен, тъй като не намалява нито тежестта, нито продължителността на заболяването. Противокашличните и общоуспокояващите средства са слабо ефективни. След прекаран коклюш не се изработва траен имунитет и след около 5-6 години може да се заболее отново.

  Единственият начин за предпазване от заболяване е имунизацията с противококлюшна ваксина. Тя се прави на 2-и, 3-и, 4-и месец и на около 1 година и 6-месеца. Създаваният от ваксината имунитет е с трайност до 5-6 години, поради което в много страни е въведена реимунизация на 6 и 12 години.

  От 2007 година и в нашата страна се въведе задължителна реимунизация за коклюш при 6-годишните.

  Коклюшът се смята за детска болест, но в момента от него боледуват главно неимунизираните или непълно имунизираните кърмачета и най-вече възрастните, които не са имунизирани ипри които антителата след прекарано заболяване са изчезнали. При първите заболяването протича тежко, а вторите са основен резервоар и източник на инфекцията.

  Всяка кашлица с продължителност над 2 седмици е съмнителна и следва да се тества за коклюш. От миналата година у нас е в продажба ваксина за коклюш (дифтерия, тетанус и коклюш), специално предназначена за възрастни и която може да се прави на 12, 17, 25, 35 и т.н. години, вместо рутинно прилаганата тогава ваксина за дифтерия и тетанус. Когато в едно семейство очакват раждане на дете е уместно още преди появата му с нея да се имунизират онези, за които се очаква да бъдат в най-близък контакт с него. Това е т.нар. стратегия на пашкула (cocoon strategy), която е единственият и най-сигурен начин за предпазване от коклюш на новородените и малките кърмачета, които се заразяват от околните и при които заболяването протича най-тежко.

Д-р Атанас Мангъров, специалист по детски и инфекциозни болести, шеф на детското отделение и реанимация в Инфекциозна болница - София

За Framar.bg:

Още по темата:

3.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛюбопитноЛеченияБотаникаЛайфстайлХранене при...МикробиологияСнимкиСоциални грижиНовиниНормативни актовеЗдравни съветиПрезентацииВидеоЗдравни проблемиИнтервютаАлт. медицина