Начало Здравна медиа Любопитно Екология Гепардите са застрашени от изчезване

Гепардите са застрашени от изчезване

Гепардите са застрашени от изчезване - изображение

Гепардите са застрашени от изчезване последните няколко години. Според последни данни на Сдружението по опазване на дивата среда в света са останали около 7 100 гепарда към момента.

В Азия популацията е засегната най-много. По данни на Лондонското зоологическо общество там се наброяват по-малко от 50 от хищните животни. Броят на дивите котки в Зимбабве също е намалял драстично – с над 80% по-малко за десетилетие.

Експертите са подали молба и апелират гепардите да бъдат класифицирани като "застрашен" вид и да бъдат включени в Червената книга на Международния съюз за опазване на природата по-скоро.

Основната причина за изчезването е нападенията върху хищните животни, нелегалната продажба на техните бебета, трафикът на кожа, както и разрушаване на местообитанията им. Повече от хиляда бебета гепарди са изнесени нелегално на черния пазар. Над 80% от тях умират още при транспорта.

Според последни плашещи данни броят на дивите животни на Земята ще намалее драстично с две трети в следващите 3-4 години. До края на 2020 година се очаква популацията на гепардите да намалее с близо 70%.

Снимка: Pinterest

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайл