Начало Здравна медиа Любопитно Екология Почина един от последните три суматрански носорози в Малайзия

Почина един от последните три суматрански носорози в Малайзия

Почина един от последните три суматрански носорози в Малайзия - изображение

Почина един от последните три Суматрански носорози в Малайзия на близо 20-годишна възраст.

Според Международната фондация за опазване на носорозите (International Rhino Foundation - IRF) суматранските носорози са едни от най-дребните и най-застрашените носорози от всички видове. След смъртта на женския носорог Пунтунг, в Малайзия остават само два – един мъжки самец на име Там и една женска - Иман. И двете животни се отглеждат в резервата Табин. Този вид вече е изчезнал в дивата природа в Малайзия, а в Индонезия са отброени по-малко от 100 суматрански носорози в естествена среда.

Женският носорог Пунтунг е евтаназиран на 4 юни. 8 дена преди това служителите на резервата откриват, че той има плоскоклетъчен карцином. Раковото заболяване се е разпространило доста бързо. Едно интензивно лечение би прибавило само няколко месеца към живота на Пунтунг, но в закрито и чисто помещение.

Суматранските носорози обичат да се търкалят в калта поне шест часа на ден. Не са любители на чиста среда и дори стават напрегнати, ако обитават подобно пространство. Такъв живот би бил много труден за Пунтунг и затова направихме изключително трудния избор да приключим нейното страдание“, обясняват от резервата на страницата на Borneo Rhino Alliance.

Като възрастно женският суматрански носорог е тежал 560 кг. и е била с един отрязан ляв крак. Предполага се, че е била хваната в капан на бракониери като малко бебе. Тя е била уловена сред дивата природа през 2011 г. и докарана в резервата като защитен вид. Била е включена в размножителна програма, но неуспешно. Животното е било известно с кроткия си нрав.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: livescience.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниИстория