Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Гроздето защитава от развитието на Алцхаймер

Гроздето защитава от развитието на Алцхаймер

Гроздето защитава от развитието на Алцхаймер - изображение

Редовното консумиране на грозде намалява риска от развитието на Алцхаймер, информират специалисти от университета в Калифорния.

Ново изследване е показало, че ежедневната консумация на грозде предотвратява преждевременното влошаване на когнитивните функции, свързани с деменция. В изпитанието са участвали хора, които са имали проблеми с паметта. Доброволците са били разделени на две групи. Първата група ежедневно е получавала гроздов прах на дози, еквивалентни на две чаши грозде на ден. Втората група е била на плацебо таблетки.

Когнитивните функции и метаболизъм в мозъка на участниците са оценявани в началото на изследването и след шест месеца – в края на изследването.

Специалистите са установили, че метаболитната активност в областите на мозъка при доброволците, страдащи от ранен стадий на Алцхаймер, употребяващи гроздов прашец, е останала нормална. При участниците от другата група нивото на метаболитна активност в тези зони на мозъка се е понижила.  Отделно учените са установили, че в първата група, употребявала гроздов прах, се е повишило нивото на метаболитна активност в другите области на мозъка. Това е корелирало и с подобрение на вниманието и работната памет.

Според специалистите това се дължи на полифенолите, съдържащи се в гроздето, които съдържат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Съгласно данни от предишни изследвания гроздето понижава нивото на оксидативния стрес в мозъка, положително влияе на кръвотока и способства поддържането на нормални нива на химическото вещество, свързано с паметта.

Снимка: Anandabazar


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХранене при...НовиниЛеченияСоциални грижиИсторияПсихологияАлтернативна медицинаЛайфстайлЗдравни съветиМедицински изследванияБотаникаПроизводителиРецептиХрани и ястияДиети