Консумацията на грозде предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер
Редовната консумация на грозде намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер, информират специалисти от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, САЩ. Изследването на американските учени показва, че ежедневната консумация на плода предотвратява преждевременното влошаване на когнитивните функции, свързани с невродегенеративното заболяване.
Какво представлява болестта на Алцхаймер?
Болестта на Алцхаймер представлява хронично невродегенеративно заболяване, което постепенно се влошава с времето. То е причина за около 70% от случаите на деменция. Най-честият симптом в ранния етап на заболяването е трудното припомняне на скорошни събития. В напреднал стадий се появяват и симптоми като загуба на мотивация, дезориентация, проблеми с говора, поведенчески проблеми и затруднения при извършването на ежедневни дейности.
Все още причините за развитието на заболяването не са достатъчно добре проучени. Смята се, че около 70% от риска се наследява от родителите чрез множество гени, свързани помежду си. Сред другите рискови фактори са хипертония, депресия и предходни наранявания на главата.
Проучване на Калифорнийския университет
В изпитанието на учените от Калифорнийския университет взимат участие 10 души, като всички са в ранен етап на когнитивен спад. Доброволците са разделени на случаен принцип на две групи. Първата група получава гроздов прах на дози, еквивалентни на две чаши грозде, два пъти дневно в продължение на шест месеца. Втората група приема плацебо – прах, който е подобен на гроздовия по вкус и вид, но не съдържа полезните микроелементи на гроздето.
Когнитивните функции и мозъчния метаболизъм на участниците са оценени в началото на проучването и отново шест месеца по-късно – в края на изследването – чрез PET сканиране.
Американските изследователи установяват, че метаболитната активност в областите на мозъка при доброволците, страдащи от ранен стадий на Алцхаймер, които консумират гроздов прах, е останала нормална. При участниците от другата група нивото на метаболитна активност в тези зони на мозъка се е понижила. Освен това учените установяват, че в първата група, употребяваща гроздов прах, се е повишило нивото на метаболитна активност в другите области на мозъка. Това е корелирало и с подобрение на вниманието и работната памет.
Полифеноли
Според изследователите ефектът, констатиран в проучването, вероятно се дължи на известните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на полифенолите. Полифенолите представляват молекули, които се съдържат в много плодове и зеленчуци. Те притежават мощно антиоксидантно действие, като основната им роля е борбата срещу свободните радикали, което понижава негативното влияние на оксидативния стрес върху клетките. Именно влияние на свободните радикали върху организма, както и скритите възпаления в тъканите са причината за развитие на много заболявания – диабет, болест на Алцхаймер, инсулт, инфаркт, невродегенеративни заболявания, рак и други.
Гроздето осигурява защитен ефект срещу ранния когнитивен спад
Съгласно данни от предишни изследвания гроздето понижава нивото на оксидативния стрес в мозъка, положително влияе на кръвотока и способства поддържането на нормални нива на химическото вещество, свързано с паметта.
„Изследването проследява въздействието на гроздето върху изолирани съединения и резултатите показват, че редовният му прием може да осигури защитен ефект срещу ранен когнитивен спад, свързан с болестта на Алцхаймер“, казва д-р Даниел Х. Силвърман от Калифорнийския университет.
Това пилотно проучване допринася за нарастващия брой доказателства, които подкрепят благоприятната роля на гроздето за поддържане на неврологичното и сърдечносъдово здраве. Според изследователите са необходими повече клинични проучвания, включващи по-големи групи пациенти с когнитивен спад, за да се потвърдят наблюдаваните ефекти.
newatlas.com, pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СИЛНИТЕ ХРАНИ ЗА МОЗЪКА - НИЙЛ БАРНАРД - ИЗТОК - ЗАПАД
ХЕРИЦИУМ таблетки * 120 DXN
КОРЕАВИТА ЛЪВСКА ГРИВА капсули 330 мг. * 90
КРАЯТ НА АЛЦХАЙМЕР - Д-Р ДЕЙЛ БРЕДЕСЕН - ИЗТОК - ЗАПАД
ВИНО БАРБЕРА ДАСТИ ЧЕРВЕНО 750 мл.
СИЙСТАРС КРЕМ ЗА РЪЦЕ И НОКТИ С МАВРУД 75 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Кои са най-обещаващите лекарства за болестта на Алцхаймер
- Лекарство за глаукома забавя развитието на Алцхаймер
- Чревна бактерия може да причини болест на Алцхаймер
- Алтернативно лечение на болест на Паркинсон
- ЕМА одобри лекарство срещу лека форма на болест на Алцхаймер
- Фелинотерапия или как котките ни лекуват
- Процесът на почистване на мозъка се ускорява с аналог на простагландин
- Черно кучешко грозде
- Халюцинации при деменция — как да реагираме
- Грозде – състав и здравни ползи според сорта
Коментари към Консумацията на грозде предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер