Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Да победим анемията с... храна!

Да победим анемията с... храна!

Да победим анемията с... храна! - изображение

Анемията е заболяване на кръвта, при което тялото не разполага с достатъчно червени кръвни клетки, които да пренасят кислород до тъканите. Има различни видове анемия, но най-честа е желязодефицитната.

Ако ви липсва този така важен минерал желязо, може да се чувствате уморени, бледи, без дъх и раздразнителни. Хроничният недостиг на желязо пък може да доведе до органна недостатъчност.

Желязодефицитната анемия обикновено се овладява с добавки и повишена консумация на богати на желязо храни.
Вижте някои от най-полезните храни при анемия.

  • Морски дарове (най-вече миди, стриди, сепия, октопод)
  • Черен дроб (свински, телешки, пилешки, пуешки)
  • Гъби (печурки, пачи крак, шийтаке)
  • Сушени плодове (кайсии, праскови, сини сливи, касис, стафиди)
  • Семена (тиквени, сусам, слънчоглед, лен)
  • Ядки (кашу, лешници, фъстъци, бадеми шам фъстък, макадамия)
  • Варива (фасул, соя, леща, нхут, черен боб)
  • Пълнозърнести храни (киноа, овесена каша, ориз, булгур, елда, просо)
  • Тъмнолистни зеленчуци (коприва, спанак, зеле, кейл)
  • Шоколад (най-вече тъмен)

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиИзследванияЛеченияСнимкиЛайфстайлБотаникаНовиниФизиологияХранене при...СпортСъставкиЕ-тата в хранитеИсторияЗдравни проблемиКлинични пътекиСпециалисти