Да победим анемията с... храна!
Анемията е заболяване на кръвта, при което тялото не разполага с достатъчно червени кръвни клетки, които да пренасят кислород до тъканите. Има различни видове анемия, но най-честа е желязодефицитната.
Ако ви липсва този така важен минерал желязо, може да се чувствате уморени, бледи, без дъх и раздразнителни. Хроничният недостиг на желязо пък може да доведе до органна недостатъчност.
Желязодефицитната анемия обикновено се овладява с добавки и повишена консумация на богати на желязо храни.
Вижте някои от най-полезните храни при анемия.
- Морски дарове (най-вече миди, стриди, сепия, октопод)
- Черен дроб (свински, телешки, пилешки, пуешки)
- Гъби (печурки, пачи крак, шийтаке)
- Сушени плодове (кайсии, праскови, сини сливи, касис, стафиди)
- Семена (тиквени, сусам, слънчоглед, лен)
- Ядки (кашу, лешници, фъстъци, бадеми шам фъстък, макадамия)
- Варива (фасул, соя, леща, нхут, черен боб)
- Пълнозърнести храни (киноа, овесена каша, ориз, булгур, елда, просо)
- Тъмнолистни зеленчуци (коприва, спанак, зеле, кейл)
- Шоколад (най-вече тъмен)
Коментари към Да победим анемията с... храна!