Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Двуезичието може да помогне на децата с аутизъм

Двуезичието може да помогне на децата с аутизъм

Двуезичието може да помогне на децата с аутизъм - изображение

Двуезичието е в състояние да повиши когнитивната гъвкавост при децата с нарушения от аутистичния спектър (ASD) . Много често те изпитват сериозни затруднения при преминаването от една задача към друга, но ако са билингви, ще бъдат улеснени.

Проф. Апарна Надиг от канадския университет Макгил казва, че „това е ново и изненадващо откритие“ и припомня, че през последните 15 години се води сериозен дебат по темата.

Факт е, че някои изследователи твърдо подкрепят тезата, че когато знаещите два езика несъзнателно превключват от единия на другия, за да осъществят реално процеса на комуникация, увеличават когнитивната си гъвкавост.

„До момента никой не е публикувал изследване, което да показва ясно, че това оказва влияние и върху децата аутисти, затова е много вълнуващо да открием, че го прави“, казва проф. Надиг.

Учените стигат до подобно заключение, сравнявайки колко лесно 40 деца на възраст между 6 и 9 години са били в състояние да се справят със задачите в компютърно генериран тест. Те били разделени по 10 във всяка от четирите категории – с аутизъм и без, двуезични и говорещи един език.

След като изпълняват задачата да подредят сини зайци и червени лодки първо по цвят, а след това по форма, става ясно, че билингвите са се представили значително по-добре особено, когато условията се усложняват.

Според специалистите установеното е от огромно значение за семействата на деца с аутизъм, на които често се казва, че ученето на втори език ще затрудни още повече малчуганите. Работилите по проекта, финансиран от Фондацията за изследване на Квебек, признават, че са нужни по-солидни доказателства, за да могат родителите на деца с подобна диагноза да се възползват от тях, когато вземат решение за образованието им.

Проф. Апарна Надиг и екипът й вярват, че са нужни допълнителни проучвания, затова планират да продължат наблюдението над деца аутисти в следващите от три до пет години, да следят тяхното развитие и да видят дали двуезичието е предимство единствено, когато децата правят тестове или се проявява и в реалния живот.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: eurekalert.org

Снимка: helpautism.ro

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаВидеоЛайфстайлИсторияИнтервютаСпортОрганизацииСоциални грижиСнимки