Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Декодираха геномите на близо 3000 опасни бактерии

Декодираха геномите на близо 3000 опасни бактерии

Декодираха геномите на близо 3000 опасни бактерии - изображение

Учените, които търсят нови начини за борба с резистентните към лекарства бактерии и вируси, са успели да разшифроват геномите на повече от 3000 вредни микроорганизми. Сред декодираните ДНК-та били тези на смъртоносни щамове на чумата, дизентерията и холерата. Експертите определят работата си като опит да се разберат някои от най-опасните болести в света и да се разработят нови методи за борба с тях.

Учените от института „Сангър“ използвали за целта на своето изследване Британската национална колекция от типови култури, която съдържа повече от 5500 вида бактерии. Една от първите в нея е щам на дизентерия - Shigella flexneri, който е изолиран от войник, участвал в Първата световна война през 1915 г.

Сравнявайки геномите на вредните микроорганизми и как те са изглеждали преди и след въвеждането на антибиотиците и ваксините, специалистите откриват как те са реагирали на съответните лечения. По този начин могат да разработят нови лекарства и ваксини.

Изчисленията сочат, че близо 70 на сто от бактериите вече са резистентни към поне един антибиотик, използван в лечението срещу тях. Според Световната здравна организация най-голяма опасност представляват причинителите на туберкулозата и на гонореята, която вече е почти нелечима. Всяка година от двете заболявания се заразяват милиони хора, съответно 10,4 млн. и 78 млн.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: theconversation.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияНовиниЛайфстайлСнимкиПсихологияИзследванияНаправления в медицинатаСпортАлт. медицинаСпециалистиНормативни актовеБотаникаЛеченияФизиологияХранене при...Здравни съветиСоциални грижиКлинични пътеки