Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Децата с екзема имат лошо качество на съня

Децата с екзема имат лошо качество на съня

Децата с екзема имат лошо качество на съня - изображение

Децата, страдащи дори и от лека екзема, са по-склонни да имат лошо качество на съня в сравнение с момчетата и момичетата, които нямат това заболяване. Атопичният дерматит, както е другото й наименование, предизвиква люспести, сърбящи обриви, които са в състояние да държат будни децата през нощта. Досега изследователите не са проучвали как екземата влияе върху способността им да заспиват, колко често се събуждат нощем или колко общо часове им се събират почивка през това време на денонощието.

В изследването участвали 13 988 деца, от които 4938, или 35 на сто, били с екзема. Всички имали многобройни оценки на съня между 2-и 16-годишна възраст. Резултатите показват, че дерматитът не оказва въздействие върху общото количество сън на децата. Но в сравнение с тези, които не страдат от заболяването, при момчетата и момичетата с леки възпаления на кожата има 40-процентна вероятност от многократно нарушаване на съня. При подрастващите с тежки прояви на екзема тази вероятност е с 85% по-висока, сочи проучването.

„Увреждането е по-силно сред децата с по-тежки форми, както и сред тези, които имат същевременно астма или алергичен ринит“, казва един от авторите на изследването д-р Катрина Абубара от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Тя добавя, че изненадващо за учените, проучването показва, че рискът остава повишен дори при деца с лек атопичен дерматит, независимо дали имат придружаващите заболявания, както и опасността не преминава за времето, когато екземата не е активна.

Предишни изследвания сочат, че децата с атопичен дерматит са по-склонни да развият алергии и астма в сравнение с децата, които нямат кожни заболявания. За да оценят количеството на съня, специалистите задавали въпроси на майките в колко часа обикновено децата лягат да спят и се събуждат. Дремките били включени в общите часове на сън при момчетата и момичетата до 7-годишна възраст. Учените разпитали и за броя на събужданията, трудностите при заспиване и сънуването на кошмари.

Децата с неактивна екзема съобщават, че подобни проблеми често ги съпровождат и те се срещат толкова при тях, колкото и при децата с лек атопичен дерматит. Периодите, в които малчуганите се събуждат, за да се почешат, представляват само 15 на сто от нарушенията на съня. Това показва, че тези епизоди не са единственото нещо, което допринася за лошото качество на съня при страдащите от екзема.

Един от недостатъците на проучването е, че изследователите до голяма степен разчитат на родителите да съобщават за симптомите на дерматит и да оценяват съня на децата. Те често са склонни да надценяват колко дълго спят наследниците им и да подценяват колко често се събуждат през нощта. Малките пациенти също не могат да осъзнаят как екземата влияе на техния сън.

Нарушенията в съня могат да доведат до лишаване, умора през деня, нарушена концентрация и лоши резултати в училище.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаНовиниИсторияЛеченияБотаникаЛайфстайлФизиологияПсихологияХранене при...СнимкиСпортДиетиВидеоИзследвания