Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Джанките – киселки, но с естествено прочистващо действие

Джанките – киселки, но с естествено прочистващо действие

Джанките – киселки, но с естествено прочистващо действие - изображение

Така познатите и често срещани джанки имат кисел вкус и са особено приятни в летните горещини.

Пренебрегвани от някои хора, те всъщност оказват благоприятен ефект на организма. Зелените плодчета съдържат много витамини и фибри, което подпомага доброто храносмилане. Още от деца е известно, че няколко джанки на ден спомагат за лесното освобождаване на червата. Не е добре да се изяжда голямо количество, за да не получи човек разтройство на стомаха. Те са особено богати на разтворими фибри, които привличат водата в червата като образуват бавно движещ се гел. Обработването на голямо количество плодчета в дебелото черво предизвиква ферментация, от която се образуват и газове. Това може да причини известен дискомфорт. Затова медици препоръчват консумирането на джанки, но без да се прекалява с тях. За доброто поддържане на храносмилателната система е важно джанките да се дъвчат добре.

Китайската медицина обикновено се обръща към природните богатства за лечение. Много известно е приложението на джанки като средство против повръщане.

Според специалисти от Белградския селскостопански университет най-полезният плод сред джанките (Prunus) е джанката Prunus cerasifera. В тяхно проучване се твърди, че плодът е естествен лек срещу тревога, усещане на несигурност и страх.

Богати са на калий, магнезий, фосфор, калций, витамин А, В4, В9, минерални соли, ограничени киселини и пектин.

Две – три джанки подобряват усещането в устната кухина, особено подходящи са при сухота в устата.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: we-clinic.co.kr


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиИсторияЛеченияЛюбопитно