Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Добавката астаксантин предпазва кожата от вредните слънчеви лъчи

Добавката астаксантин предпазва кожата от вредните слънчеви лъчи

Добавката астаксантин предпазва кожата от вредните слънчеви лъчи - изображение

Учени твърдят, че естествената добавка астаксантин може да предпазва от слънцето, да намалява вредното влияние на ултравиолетовите лъчи и застаряването на кожата.

Японски изследователи проследили 23-ма здрави възрастни на възраст между 30 и 56 г. В продължение на 9 седмици те получавали по 4 мг астаксантин всекидневно или плацебо хапче. Специалистите анализирали предизвиканите от UV-лъчите промени по кожата на доброволците преди началото на проучването и отново след приключването му. Използвали субективна визуална аналогова скала за измерване на текстурата на кожата и на подобренията на загрубялата кожа.

Учените установили, че каротеноидът защитава от увреждането на UV-лъчите и помага на хората да поддържат кожата си здрава. Астаксантинът навлиза в слоевете на кожата отвътре като повишава естествените способности на клетките да се борят с ултравиолетовите лъчи, справяйки се с реактивните свободни радикали. Според изследователите е необходимо добавката да се приема ежедневно, за да има достатъчното количество в организма.

Все пак те предупреждават, че астаксантинът трябва да се използва като допълнително средство за слънцезащита заедно с останалите подобни продукти, а не като самостоятелен техен заместител.
Предишни проучвания показват, че количеството от 4 мг на ден подмладява кожата на лицето, тъй като намалява оксидативния стрес. Също така е установено, че повишава елестичността и гладкостта на кожата, изглажда фините бръчици и държи кожата хидратирана.

Ползите от каротеноида се разпростират и върху други части от човешкото тяло. Той помага за намаляване на възпалението на тъканите и ставите, подпомага възстановяването на мускулите, както и защитава очите от вредните слънчеви лъчи.

Астаксантинът е каротеноид, подразделение на по-големия клас фитопигменти. В естествен вид той се среща в микроводораслите, сьомгата, скаридите, пъстървата и ракообразни, включително и в перата на някои птици. Придава червения цвят на месото на сьомгата и варените раци.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: victoriahealth.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиНовиниЛечения