Добавянето на нерафинирано тиквено масло в хлебни изделия ги прави по-антиоксидантни
Антиоксидантните свойства на хлебните продукти могат да бъдат увеличени чрез добавяне на нерафинирано тиквено масло, сочи проучване. Изследователите от Политехническия университет „Петър Велики“ в Санкт Петербург анализирали съставките на мастните киселини и на биологично активните компоненти в три вида масла – от оризови трици, тиквено и слънчогледово.
Учените оценили антиоксидантните им свойства според различни фактори, като образуването на първичните и вторичните окислителни продукти, по коефициента на окисляване, който се открива в процеса на прилагане на термична обработка, при който се унищожава витамин Е. Хлебните продукти, използвани в изследването, били приготвени от пшенично брашно и в тях добавили 4% от съответното растително масло и 5% захар. Печенето се извършвало на две температури – на 200 и 220 градуса. Специалистите разглеждали антиоксидантната активност на печените изделия чрез химиолуминесценция и чрез DPPH радикално изследване.
Резултатите показват, че растителните масла увеличават антиоксидантната активност в хлебните продукти. Най-голям ефект има при печените изделия с тиквено масло, след това са тези с масло от оризови трици и на последно място със слънчогледово.
Изследването показва, че общата антиоксидантна активност е по-висока в средата, а не в кората на продуктите. Също така тя се повишава с намаляването на температурата на печене.
Всеизвестно е, че тиквеното масло има много предимства и полезни качества. То може да се приема в течна форма или в концентрирана във вид на хапче. То поддържа здравето на пикочния мехур, като укрепва мускулите и облекчава дразненето при инконтиненция.
Маслото от тиква е полезно и за простатата, тъй като предотвратява нейното уголемяване. Освен това когато вече е налице подобно увеличение, помага за нейното намаляване.
Растителният продукт от вкусния плодов зеленчук се препоръчва и при косопад. Той съдържа фитохимикал, наречен бета-ситостерол, който блокира превръщането на тестостерона в дихидротестостерон. Той от своя страна е свързан с плешивостта при мъжете и загубата на коса при жените.
Тиквеното масло съдържа високомастна киселина, която балансира излишното възпаление в храносмилателния тракт. Така се облекчават неприятните и неудобни симптоми, свързани с разстроен стомашно-чревен тракт.
По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: nshapefitness.vn
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ШАРЛАН 500 мл. БАЛЧО
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 250 мл
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 500 мл
МАРИСТО ОМЕГА 3-6-9 ОЛИО ОТ ЛЕН, СУСАМ И СЛЪНЧОГЛЕД 500 мл
ХЕМПИ ОЛИО ОТ КОНОПЕНО СЕМЕ 250 мл
ПРОСТАТИН таблетки * 120 ТОШКОВ
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Тиква - полезни свойства и противопоказания
- Сладкиш с тиква, орехи и шоколадова глазура
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Ще празнувате ли Хелоуин тази година?
- Рецепти за пълнена тиква с кайма и свинско месо
- Домашен сладкиш с тиква и сирене крема
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Слънчогледово олио - видове, състав, полза и съхранение
- Защо да хапваме редовно тиквени семки
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
Коментари към Добавянето на нерафинирано тиквено масло в хлебни изделия ги прави по-антиоксидантни