Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Добавянето на нерафинирано тиквено масло в хлебни изделия ги прави по-антиоксидантни

Добавянето на нерафинирано тиквено масло в хлебни изделия ги прави по-антиоксидантни

Добавянето на нерафинирано тиквено масло в хлебни изделия ги прави по-антиоксидантни - изображение

Антиоксидантните свойства на хлебните продукти могат да бъдат увеличени чрез добавяне на нерафинирано тиквено масло, сочи проучване. Изследователите от Политехническия университет „Петър Велики“ в Санкт Петербург анализирали съставките на мастните киселини и на биологично активните компоненти в три вида масла – от оризови трици, тиквено и слънчогледово.

Учените оценили антиоксидантните им свойства според различни фактори, като образуването на първичните и вторичните окислителни продукти, по коефициента на окисляване, който се открива в процеса на прилагане на термична обработка, при който се унищожава витамин Е. Хлебните продукти, използвани в изследването, били приготвени от пшенично брашно и в тях добавили 4% от съответното растително масло и 5% захар. Печенето се извършвало на две температури – на 200 и 220 градуса. Специалистите разглеждали антиоксидантната активност на печените изделия чрез химиолуминесценция и чрез DPPH радикално изследване.

Резултатите показват, че растителните масла увеличават антиоксидантната активност в хлебните продукти. Най-голям ефект има при печените изделия с тиквено масло, след това са тези с масло от оризови трици и на последно място със слънчогледово.

Изследването показва, че общата антиоксидантна активност е по-висока в средата, а не в кората на продуктите. Също така тя се повишава с намаляването на температурата на печене.

Всеизвестно е, че тиквеното масло има много предимства и полезни качества. То може да се приема в течна форма или в концентрирана във вид на хапче. То поддържа здравето на пикочния мехур, като укрепва мускулите и облекчава дразненето при инконтиненция.

Маслото от тиква е полезно и за простатата, тъй като предотвратява нейното уголемяване. Освен това когато вече е налице подобно увеличение, помага за нейното намаляване.

Растителният продукт от вкусния плодов зеленчук се препоръчва и при косопад. Той съдържа фитохимикал, наречен бета-ситостерол, който блокира превръщането на тестостерона в дихидротестостерон. Той от своя страна е свързан с плешивостта при мъжете и загубата на коса при жените.

Тиквеното масло съдържа високомастна киселина, която балансира излишното възпаление в храносмилателния тракт. Така се облекчават неприятните и неудобни симптоми, свързани с разстроен стомашно-чревен тракт.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: nshapefitness.vn

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноВидеоНовиниДиетиАнкетиСнимкиЛайфстайлБотаника