Повечето олио в салатата подобрява усвояването на витамините
По-голямото количество олио или зехтин в салатата помага за по-доброто усвояване на витамините, твърдят учени. Мазнините подобряват възприемането от организма на осем полезни съставки, част от които са витамините Е, А и К. Те са известни с това, че подобряват зрението и предпазват от рак, информира БТА, цитирайки Интернешънъл бизнес таймс.
Изследователи от университета на Айова направили анализ как се усвояват полезните вещества. Те давали на 12 жени салати, овкусени с различно количество соево олио. Започнали от без мазнина, след това слагали по 2 г, 4 г, 8 г и стигнали до 32 г. Количеството от 32 г се равнява на 2 с. л. и то е най-подходящото за максималното усвояване на витамините. Същият ефект може да се постигне и чрез консумиране на ядки и сирене със салатата.
Предишни проучвания показват, че олиото увеличава усвояването на бета-каротена от морковите и на ликопена от доматите.
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: healthofthematter.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ШАРЛАН 500 мл. БАЛЧО
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 250 мл
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 500 мл
МАРИСТО ОМЕГА 3-6-9 ОЛИО ОТ ЛЕН, СУСАМ И СЛЪНЧОГЛЕД 500 мл
ХЕМПИ ОЛИО ОТ КОНОПЕНО СЕМЕ 250 мл
ХЕМОВИТ ПЛЮС капсули * 30
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
- Инозитол (витамин В8)
- Дневна необходимост от основните витамини според възрастта
- Лечение на косопад след раждане
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Див рожков, дърво на Юда, Церцис
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Загубата на енергия в зряла възраст може да се избегне чрез пълноценни храни в менюто
Коментари към Повечето олио в салатата подобрява усвояването на витамините