Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Повечето олио в салатата подобрява усвояването на витамините

Повечето олио в салатата подобрява усвояването на витамините

Повечето олио в салатата подобрява усвояването на витамините - изображение

По-голямото количество олио или зехтин в салатата помага за по-доброто усвояване на витамините, твърдят учени. Мазнините подобряват възприемането от организма на осем полезни съставки, част от които са витамините Е, А и К. Те са известни с това, че подобряват зрението и предпазват от рак, информира БТА, цитирайки Интернешънъл бизнес таймс.

Изследователи от университета на Айова направили анализ как се усвояват полезните вещества. Те давали на 12 жени салати, овкусени с различно количество соево олио. Започнали от без мазнина, след това слагали по 2 г, 4 г, 8 г и стигнали до 32 г. Количеството от 32 г се равнява на 2 с. л. и то е най-подходящото за максималното усвояване на витамините. Същият ефект може да се постигне и чрез консумиране на ядки и сирене със салатата.

Предишни проучвания показват, че олиото увеличава усвояването на бета-каротена от морковите и на ликопена от доматите.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: healthofthematter.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноНовиниЛайфстайлФизиологияСнимкиСъставкиИсторияАлтернативна медицинаТестовеСпортХранене при...БотаникаНормативни актовеЛечения