Повечето олио в салатата подобрява усвояването на витамините
По-голямото количество олио или зехтин в салатата помага за по-доброто усвояване на витамините, твърдят учени. Мазнините подобряват възприемането от организма на осем полезни съставки, част от които са витамините Е, А и К. Те са известни с това, че подобряват зрението и предпазват от рак, информира БТА, цитирайки Интернешънъл бизнес таймс.
Изследователи от университета на Айова направили анализ как се усвояват полезните вещества. Те давали на 12 жени салати, овкусени с различно количество соево олио. Започнали от без мазнина, след това слагали по 2 г, 4 г, 8 г и стигнали до 32 г. Количеството от 32 г се равнява на 2 с. л. и то е най-подходящото за максималното усвояване на витамините. Същият ефект може да се постигне и чрез консумиране на ядки и сирене със салатата.
Предишни проучвания показват, че олиото увеличава усвояването на бета-каротена от морковите и на ликопена от доматите.
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: healthofthematter.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 250 мл
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 500 мл
МАРИСТО ОМЕГА 3-6-9 ОЛИО ОТ ЛЕН, СУСАМ И СЛЪНЧОГЛЕД 500 мл
ХЕМПИ ОЛИО ОТ КОНОПЕНО СЕМЕ 250 мл
ЯНГ ЕНЕРГИЗИРАЩ ШАМПОАН ПРОТИВ КОСОПАД 300 мл
БИОКЛИН БИО-ФОРС таблетки * 60
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Инозитол (витамин В8)
- Как да изберем най-подходящата райска ябълка?
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Бяла ела, Обикновена ела
- Див рожков, дърво на Юда, Церцис
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
Коментари към Повечето олио в салатата подобрява усвояването на витамините