Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт "Добра" мастна тъкан бори лошата

"Добра" мастна тъкан бори лошата

"Добра" мастна тъкан бори лошата - изображение
Свалянето на излишни килограми отдавна е цел за хората, които искат да подобрят своето здраве и външен вид. Но друг вид мазнини, наречени "кафяви", могат да ни помогнат в отслабването.
Учени наскоро откриха, че ниските температури могат да ни помогнат да направим повече от тези "добри мазнини", които могат да стимулират нашия метаболизъм и да горят калории.

Какво е кафява мастна тъкан?

Това е вид мазнина в тялото, която създава топлина. Тя е червеникаво-кафява на цвят, защото е пълна с митохондрии, които дават на клетките енергия чрез превръщането на калориите в топлина.

"Всеки човек се ражда с кафява мастна тъкан. Бебетата имат изобилие от нея и това им помага да запазят топлината, след като излязат от утробата ", казва Филип Шерер, професор по вътрешни болести и клетъчна биология в Медицинския център в Далас.

"Хората обаче са склонни да губят кафявата мастна тъкан, когато пораснат, но изследователите още не са установили защо", коментира още той.

Кафявите мазнини заемат малка част от общите мазнини в тялото на възрастен човек, но все повече проучвания показват, че някои хора имат по-високи нива на кафявата мастна тъкан, отколкото се очаква.

Тя е разпространена между частите с бяла мазнина в тялото, обикновено във врата, горната част на гърдите и раменете.

С какво кафявата мастна тъкан е по-различна от бялата?
Кафявата изгаря калорийно-натоварени мазнини, наречени липиди.
Бялата мастна тъкан е "лоша", тъй като складира тези липиди, създавайки нездравословни мазнини по корема и бедрата.

Как може човек да  натрупа кафява мастна тъкан?

Завъртете термостата с няколко градуса по-надолу. Доказателствата сочат, че когато температурата падне, количеството на кафявите мазнини, горящи калории, върви нагоре.

Според едно малко проучване по-рано тази година продължителното излагане на студ може да стимулира растежа на кафява мастна тъкан, докато топлината го потиска.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияДиетиХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлНовиниПатологияНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиЛеченияФизиологияИзследванияИсторияБотаникаЗдравни съветиСпортСнимкиПсихологияРецептиТестовеПроизводителиКалкулатори