Ежедневната консумация на шоколад може да помогне за забавяне на когнитивния спад

Всички знаем, че освен невероятния си вкус, шоколадът има и благоприятни ползи за здравето. През последните години много експерти предполагат, че редовната консумация на хранителния продукт може да забави когнитивния спад и да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер.
Много учени посвещават научната си кариера на търсенето на ефективно фармакологично лечение на когнитивния спад. Към днешна дата обаче нито едно не е открито. Това, което става ясно, е, че когнитивният спад, и по-специално болестта на Алцхаймер, е до голяма степен разстройство на начина на живот, което може да бъде податливо на диетични интервенции, включващи шоколад.
Какво казва науката?
Скорошно проучване разглежда наличните експериментални доказателства за невропротективните действия на биоактивните молекули, съдържащи се в какаото, при възрастни хора. Напречни проучвания, включващи над двеста хиляди души, участващи в деветнадесет различни клинични изпитвания, изследват когнитивните функции при прием на шоколад. За целта са използвани невропсихологични тестове за глобално познание, визуална, пространствена, семантична и работна памет.
Средният дневен прием на шоколад на участниците, които са на възраст между 23 и 98 години, е от осем до десет грама. Проучванията, които са с различна продължителност – от няколко месеца до десетки години – разкриват, че дневният прием от 10 грама шоколад има максимален благоприятен ефект върху когнитивните способности. Резултатите са сравнени с хора, които никога или рядко консумират шоколад.
Взети заедно, проучванията показват, че резултатите от когнитивните тестове са значително по-високи при участниците, които консумират шоколад поне веднъж седмично. Наблюдаваната връзка не отслабва, когато се коригира спрямо начина на живот и други диетични фактори.
>>> Диетата, богата на флавоноиди, намалява риска от когнитивен спад, свързан с възрастта
Друго скорошно проучване, включващо 91 891 участници на възраст от 55 до 74 години, които консумират около 15 грама шоколад на седмица, установява, че приемът на хранителния продукт е обратно пропорционален на риска от смърт поради всякакви причини. Рискът от смърт в резултат на болестта на Алцхаймер също е по-нисък при участниците, които консумират редовно шоколад. За съжаление, резултатите от проучването не позволяват разграничаване на млечния и черния шоколад.
На какво се дължат благоприятните ефекти на шоколада?
Шоколадът е богат на мощни антиоксидантни полифеноли, наречени проантоцианидини. Два от тях – катехин и епикатехин – могат да преминат кръвно-мозъчната бариера, което е вероятната причина за наблюдаваните благоприятни ефекти върху когнитивната функция.
Около 90% от другите потенциално полезни молекули в шоколада не се усвояват от червата и следователно не биха имали достъп до мозъка. Въпреки това микробиотата в дебелото черво изглежда способна да трансформира много от тези полезни полифеноли в бионалични молекули, които могат да окажат полезно системно действие върху организма.
По този начин благоприятните ефекти на какаовите флаваноли върху човешкото здраве се дължат на основните съединения, открити в какаото, но също и на чревните метаболити, предизвикани от микробиотата. Епикатехинът и катехинът са най-разпространените мономерни фаваноли в какаото на прах.
Последните проучвания също предполагат, че много от когнитивните ползи на епикатехина при хората може да се дължат на индиректни механизми на вазодилация (съдоразширявне), които подобряват периферния и мозъчния кръвен поток.
В обобщение, систематичният преглед на текущата литература категорично предполага, че молекулите, съдържащи се в какаото, могат да забавят когнитивния спад, ако се приемат ежедневно и в адекватни дози в продължение на много години.
Daily Chocolate May Rescue the Brain From Cognitive Decline: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/your-brain-food/202209/daily-chocolate-may-rescue-the-brain-cognitive-decline
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МАСКА ЗА КОСА РОЗОВА ВОДА, ЙОГУРТ И ЧЕРЕН ШОКОЛАД NATURE OF AGIVA FRUIT SALAD 200 мл
БОРН УИНЪР АКТИВ ПРОТЕИНОВА БИСКВИТА ДВОЕН ШОКОЛАД * 12
НовНАЙ-ПРЕКРАСНОТО МАГАЗИНЧЕ ЗА ШОКОЛАД В ПАРИЖ - ДЖЕНИ КОЛГАН - СИЕЛА
4+ НУТРИШЪН ТЕМПТЕЙШЪН КРИЙМИ + ЛЕШНИК 300 г
НовСИЙСТАРС ЕКСФОЛИРАЩ ГЕЛ С ШОКОЛАД 120 мл
ХРИСТИНА КРЕМ ЗА РЪЦЕ И КРАКА ШОКОЛАД 250 мл
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Писането на ръка поддържа мозъчната функция и подобрява паметта
- Избор на добавки за засилване на паметта и концентрацията
- 12 тайни за лесно запаметяване на всичко
- Как да подсилим паметта си
- Черен шоколад - изкушение или лекарство
- Асоциативни корови зони
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Черният шоколад понижава кръвното налягане
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Домашни шоколадови пуканки
Коментари към Ежедневната консумация на шоколад може да помогне за забавяне на когнитивния спад