Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Екстракт от кората на смокиня помага за бързо заздравяване на рани

Екстракт от кората на смокиня помага за бързо заздравяване на рани

Екстракт от кората на смокиня помага за бързо заздравяване на рани - изображение

Ново изследване установи способността на дървото смокиня да насърчава зарастването на рани. Резултатите показват, че дървесният антибиотик подобрява свойствата на клетките да мигрират и това е причината за лековитото въздействие на растението.

Изследователи от Отворения университет и от университета в Шри Джаяварданапура, Шри Ланка, анализирали вид смокиня, разпространена в Азия, Америка, Африка и Австралия. Учените получили от кората на вида Ficus racemosa L. екстракт по химически път. След това те го нанесли върху рана от одраскване и приложили тест за измерване способността на съединението да влияе на миграцията на клетките в рамките на раната.

В анализа били използвани два типа клетки – клетъчната линия BHK-21, която се използва в много биологични процеси, и MDCK, чрез които се изследва поведението на епителните клетки, условията на пренасяне на протеини и полярността. След анализа на екстрактите от дихлорометан и хексан, които демонстрират подобрение на миграцията на клетките, учените пристъпили към допълнително тестване, за да се изолират първичните съединения, отговорни за миграционната активност на клетките.

За да проучат антимикробните свойства на смокинята, изследователите използвали дисково-дифузионния метод на Бауер – Кърби, при който екстрактът се разтваря в метанол, след което се поставя в хранителни агарови дискове. В тях се разрастват бактериалните щамове Bacillus subtilis, Escherichia coli, Staphylococcus aureus и Pseudomonas aeruginosa. Същият тест бил приложен и за проверка на противогъбичната активност на екстракта.

Учените открили, че клетъчните линии за двата дихлорометан и хексан екстракти показват повишено действие. Съединенията от етил ацетат и ментол регистрирали антибактериална активност срещу видовете Staphylococcus и Bacillus и противогъбични свойства срещу Saccharomyces spp. и Candida albicans.

Резултатите довели до извода, че природните съединения лупеол и бета-ситостерол, представени в дихлорометановия и хексановия екстракти в кората на смокинята, усилват миграцията на клетките. Специално лупеловият ацетат е неактивен агент, който се превръща в лекарство, след като се метаболизира от тялото. Според специалистите това допълнително подобрява процеса на зарастване на раните.

Проучването е публикувано в BMC Complementary and Alternative Medicine.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: enacademic.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаДиетиХранене при...НовиниАлт. медицинаИсторияЛайфстайлСнимкиСпортИзследвания