Начало Здравна медиа Любопитно Екология Еленовите рога могат да се използват за регенериране на човешка кожа

Еленовите рога могат да се използват за регенериране на човешка кожа

Еленовите рога могат да се използват за регенериране на човешка кожа - изображение

Еленовите рога притежават удивителни характеристики и могат да се използват като средство за регенериране на човешка кожа, информират канадски изследователи.

Еленовите рога са покрити с вид кадифен мъх, който има способността да се регенерира почти перфектно.

Това е характеристика, която не се наблюдава при нито един бозайник“, отбелязва Джеф Бенаски от Университета в Калгари.

Екипът от учени изследват способността и качеството на тъканта на еленовите рога за създаването на вариант за регенериране на човешка кожа – рани, порязвания и заличаване на белези. Изследователите са насочили своята работа в разработването на медикамент или инжекциозно терапевтично средство за ускоряване на лечението при наранена човешка кожа.

еленови рогаВ своите експерименти учените са установили, че малките рани по еленовите рога се възстановяват бързо, покриват се с косми и изчезват в рамките на по-малко от месец. Раните по останалите части на тялото се възстановяват доста бавно и обикновено остават белези.

Учените отбелязват, че самите рога също се регенерират изключително бързо. Всяка зима елените се освобождават от своите рога, а през лятото се сдобиват с нова двойка. Те растат доста бързо – всеки ден с до два сантиметра, което е много по-бързо в сравнение с всеки тумор.

Интересното е, че подобен бърз растеж може да се случи, без да се образуват тумори“, отбелязват учените.

Еленовите рога се изследват още с цел да се установи как комуникират клетките от кадифена тъкан, за да се разбере защо клетъчният растеж не предизвиква рак.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: nauka.offnews.bg
Снимка: photo-forum.net, lowtestosteroneexpert.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноХранене при...НовиниЗдравни съветиМикробиологияПатологияСпортФизиологияАлт. медицинаБотаникаСпециалистиИсторияЛеченияИзследванияКлинични пътекиВидеоНормативни актовеПроизводителиЗаведения