Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Жените получават диагноза години по-късно от мъжете за едни и същи заболявания

Жените получават диагноза години по-късно от мъжете за едни и същи заболявания

Жените получават диагноза години по-късно от мъжете за едни и същи заболявания - изображение

Голямо датско проучване откри, че жените са диагностицирани много по-късно от мъжете при различни видове заболявания. Изследователите не могат да кажат дали по-късните диагнози се дължат на генетиката, околната среда, възможните предубеждения в системата на здравеопазването или на комбинация от причини.

Анализът на здравните данни на 6,9 млн. датчани показва, че сред стотици заболявания жените били диагностицирани средно, когато били с 4 години по-възрастни от възрастта, на която били установени същите болести при мъжете. „Ние не разглеждаме едно заболяване, а всички и при цялото население, от раждането до смъртта“, казва Сьорен Брунак от университета в Копенхаген.

Средно жените получават диагноза за рак 2,5 години след мъжете. Когато се отнася за метаболитни заболявания като диабет например, при дамите те се откриват 4,5 г. по-късно. Учените признават, че резултатите ги изненадват, тъй като при представителите на силния пол тенденцията е да отлагат посещението при лекаря. Поради тази причина вероятно разликата в началото е още по-голяма, смятат те.

Брунак и колегите му разгледали показателите при заболеваемостта в 18 големи категории на диагностичната система на ICD-10, управлявана от СЗО. Проучването не е предназначено да обясни причините за различията, освен това изследователите разглеждали само диагнозите, поставени на хоспитализирани пациенти.

Проучването, което е публикувано в Nature Communications, показва конкретно за остеопорозата, че това заболяване е забележително изключение от тази тенденция. Обикновено жените са диагностицирани преди да са претърпели фрактура, докато обратното е вярно за мъжете.

„Аз съм очарована от това изследване, което като цяло потвърждава всичко, което представям в моя курс по „Биологичен и социален пол в човешката физиология и заболяванията“. Когато мъжете страдат от определяни от специалистите „женски“ болести, те биват диагностицирани на по-късни, по-сериозни етапи и обратното“, коментира Марша Стефаняк, директор на Медицинския център за женски здравни и полови различия към Станфордския университет, която не е участвала в проучването.

Доказано е, че при дамите много по-късно се откриват сърдечните заболявания не само защото те се считат за „мъжка“ болест, но и защото диагностичните тестове са ориентирани към типично за силния пол поведение, водещо до такъв резултат.

Специалистите са на мнение, че медицинските училища и обученията в областта на здравеопазването трябва да подчертават както биологичните полови различия, така и социалните предубеждения.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСнимкиИзследванияЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияКлинични пътеки