Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Захарта подобрява паметта на хората над 60 години

Захарта подобрява паметта на хората над 60 години

Захарта подобрява паметта на хората над 60 години - изображение

Във времето, когато лекарите съветват приемът на захар да е минимален, учени от Университета Уоруик (University of Warwick) напомнят, че в никакъв случай не бива да изключваме напълно захарта от менюто си. Препоръката на британските изследователи се позовава на резултатите от последните им проучвания, свързани с възрастните хора, които са навършили 60 години.

Екип, оглавяван от д-р Фредерик Шлагхекен (Friederike Schlaghecken), осъществява експеримент, в който се включили от една страна млади хора на възраст от 18 до 27 години, а от друга възрастни между 65 и 82 години.

На едните участници дали да изпият разтвор от глюкоза, а на другите плацебо- вода, в която има изкуствен подсладител. След това помолили всички да изпълнят няколко задачи, за да оценят когнитивните им възможности.

Екипът констатирал следното – възрастните хора, които пили глюкоза, изпълнявали задачите с удоволствие каквото не показал нито един от младите и от тези, които пили вода с подсладител. Вторият важен извод е, че глюкозата подобрила паметта на възрастните и те изпълнили задачите много по-добре в сравнение с пилите вода с подсладител.

Учените са на мнение, че приемът на глюкоза, който повишил нивото на захар в кръвта, довел до повишаване на самооценката и подобряване на настроението, а колкото по-уверени в себе си са хората, толкова по-добре се справят със задачите и не изпитват страх или други отрицателни емоции.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиЗдравни съветиХрани и ястияСнимкиДиетиНовиниАлт. медицинаВидеоСпортЛайфстайлАнкетиЕ-тата в хранитеБотаникаЛеченияПроизводителиПсихологияХранене при...Физиология