Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Защо заглъхват ушите и можем ли да го предотвратим

Защо заглъхват ушите и можем ли да го предотвратим

Защо заглъхват ушите и можем ли да го предотвратим - изображение
  Средното ухо е стерилна кухина, която е изпълнена с въздух и защитена от външната среда чрез тъпанчевата мембрана.

  В нея е разположен лостовият механизъм на слуховите костици (чукче, наковалня и стреме), който така преработва звуковите вълни, че да попаднат във вътрешното ухо с подходяща сила и диапазон.

  За да се поддържа тази газова среда комфортно, трябва въздухът да се обменя. Това става чрез евстахиевата тръба, която съединява кухината на средното ухо с носоглътката.

  Евстахиевата тръба осигурява количеството въздух от вътрешната страна на тъпанчето, върху което въздушният стълб с ушния канал упражнява определено налягане.

  Ако се наруши това равновесие, налягането от двете страни на тъпанчето не може да се изравни и се получава заглъхване на ухото от порядъка на 10-15 децибела. Това става и при здрави хора при екстремни ситуации - рязко изкачване или спускане със самолет или при бързо потапяне на голяма дълбочина.

  Тъпанчето хлътва, защото скоростта на изравняване от страна на носоглътката се забавя и слухът заглъхва. Ако това стане драстично, се получават силни болки в ухото от кръвоизливи в тъпанчето, което дори може да се разкъса.

  По-често това се случва при хора с определени дефекти в средното ухо, околните структури и комбинация от двете. Като дефект на околните структури се смятат проблеми с носа, синусите и носоглътката - изкривена носна преграда, остри и хронични хреми, алергични и вазомоторни риносинуити, трета сливица от деца, полипи и т.н.

  Изброените заболявания възпрепятстват навременното изравняване на налягането поради смутена вентилация на средното ухо и трябва по време на полет да се вземат мерки. Няколко дни преди това носните кухини се промиват със солени разтвори, а по време на полета се дъвче дъвка или се смучат ментови бонбони, с което се улеснява отварянето на евстахиевите тръби.

  Друга група хора са боледували в детска възраст от серозни отити, от което в средното ухо са налице сериозни последици. Повтарям, боледували, което не значи, че са имали болки в ушите.

  При серозните отити въздушната среда в ухото се заменя с течна, болки липсват, но течността разяжда тъпанчетата отвътре, те изтъняват и лесно хлътват. Такива болни може при всяко преглъщане да имат заглъхване на ухото и се принуждават сами със стиснат нос да се надуят, за да докарат тъпанчетата в нормална позиция.

  При тях горните препоръки преди и по време на полет важат с двойна сила.

  Те не бива да се гмуркат, защото изтъненото тъпанче лесно се разкъсва, а водата, която попада в средното ухо, не е с температурата на тялото (37 градуса), получава се световъртеж и удавяне. Също при тях не се препоръчва промивка на ухото поради ушна кал, защото ще се спука тъпанчето.

  Това остатъчно състояние се нарича ретракционен джоб (сраствания) и в много от случаите изисква операция - тимпанопластика. Преценката за това е на специалист, към който хората с посочените проблеми следва да се обърнат.

Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло

За Framar.bg:

Още по темата:

3.3, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...ФизиологияАлт. медицинаЛеченияЛайфстайлИсторияСнимкиНовиниИнтервютаКлинични пътекиСоциални грижиОрганизацииОбразованиеИзследванияСпортТестовеСпециалистиНормативни актовеБотаника