Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Защо не трябва да се прекалява с дъвченето на дъвка

Защо не трябва да се прекалява с дъвченето на дъвка

Защо не трябва да се прекалява с дъвченето на дъвка - изображение

От малките деца до възрастните всички употребяваме дъвки и прибягваме до тях по различни причини. Специалистите препоръчват да не ги използваме твърде често и за дълго време. Защото вредите може да са повече, отколкото ползите. Ето кои са плюсовете и минусите да се дъвче дъвка, информира сайтът Новите родители:

Повишено слюноотделяне – организмът възприема дъвката за храна и затова тя предизвиква съответната реакция. Голямото количество слюнка помага за отмиването на различни остатъци по зъбите. Другата полза е, че чрез нея се възстановява киселинният баланс в устата.

Укрепване на челюстите – когато имаме дъвка в устата си, се наблюдава интензивно дъвчене и по този начин се натоварват достатъчно горната и долната челюст, за да станат устойчиви.

Нелицеприятните последици от прекомерното дъвчене на дъвка обаче не са съвсем безобидни и за подценяване. Както има положителна страна обилното слюнкоотделяне, докато дъвката е в устата ни, така има и отрицателна. Стимулирано по изкуствен начин чрез сладката гума, то може да се окаже пречка и да наруши естественото отделяне на слюнка. А това може да доведе до сухота в устата и до появата на т.нар. рагади.

Отделяне на стомашен сок – лъжливото провокиране на отделяне на сок може да причини гастрит или язва, ако няма в този момент храна в стомаха. Така киселината започва да разяжда стените му.

Проблеми с дикцията и речта – някои невролози смятат, че честото и продължително дъвчене на дъвка създава проблеми с развитието на говора и дикцията.

Алергии – понеже в дъвката има много химични вещества, които се явяват и силни алергени, те могат да предизвикат реакция при алергичните деца и да засилят техните симптоми.

Гълтане на дъвка – ако детето често гълта своите дъвки, това нарушава естествения процес на храносмилане. Натрупат ли се в червата, те може да станат непроходими и да се стигне до операция.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: scienceabc.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛеченияБотаникаПсихологияНовиниХранене при...Нормативни актовеРецептиИстория