Начало Здравна медиа Любопитно Екология За първи път учени връщат към живот замразен ембрион на риба

За първи път учени връщат към живот замразен ембрион на риба

За първи път учени връщат към живот замразен ембрион на риба - изображение

За първи път специалисти от университета в Минесота са успели да реанимират замразен ембрион на риба зебра - Danio rerio. Учените съобщават, че методът е надежден и може да се използва за запазване на ембриони и от други гръбначни видове, които са застрашени от изчезване.

Специалистите са замразили 223 ембриона. Преди това са вкарали в тях малки златни наночастици, които са покрити с антифриз, заменящи водните молекули в клетките.

При размразяването на ембрионите, учените са насочили лазер, който е нагрял златните частици и е затоплил ембрионите отвътре. За една хилядна от секундата температурата на ембриона е нараснала от - 196 градуса до 20 градуса по целзий.

Специалистите отбелязват, че повечето ембриони (2/3) са починали близо час след замразяването. 90% от останалите са били мъртви до следващия ден. Въпреки голямата загуба обаче, специалистите смятат, че това е голям успех в подобряването на методите на криогенно замразяване, защото при предишни проучвания всички ембриони са били загинали веднага след замразяване.

Пред учените стои задачата за подобрение на метода. Замразяването може да помогне да се запази голяма част от морското биоразнообразие. Отделно могат да се запазят генетично модифицираните риби, използвани за изучаване на човешки заболявания. За целта обаче трябва да се подобри метода и да се гарантира, че ембрионите ще оцелеят на 100%.

Проучването е публикувано в American Chemical Society: Nano.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: TumblrОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияЛайфстайлПатологияНовиниСнимкиИсторияАлтернативна медицинаСоциални грижиХрани и ястияДиетиСпортХранене при...