Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Повече риба за по-добър сън и интелект

Повече риба за по-добър сън и интелект

Повече риба за по-добър сън и интелект - изображение

Консумирането на повече риба подобрява съня и интелекта, твърдят учени от Пенсилвания.

Проучването е проведено сред повече от 540 деца от Китай на възраст между 9 до 11 години. Повечето от децата са били момчета – 54%, а момичетата – 46%. Трябвало е да отговарят на въпроси за честотата на консумиране на риба и са били подложени на тест за нивото на интелигентност. Отделно родителите на децата са оценявали качеството на съня на децата си под формата на анкета.

Според предишни проучвания съдържащите се в рибата омега–3 мастни киселини са доказали своето положително влияние върху умствената дейност. Досега обаче не бе проучвана връзката между подобряването на съня и нивото на интелигентност.

Анализирайки данните учените установяват, че децата, които консумират риба най-малко веднъж седмично имат по-добър сън и по-малко нарушения в съня. Отделно на теста за интелигентност тези деца са отчели средно 4,5 пункта повече от децата, които консумират малко риба. Тези, които понякога включват риба в менюто, отчитат 3,3 пункта по-високи резултати от децата, които въобще не желаят да опитат морска храна.

Изследването е публикувано в Eurekalert.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: thesun.co.uk
Снимка: goldenseason.com.ua

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиРецептиХрани и ястияНовиниДиетиСпортИсторияФизиологияХранене при...Алт. медицинаЛеченияИзследванияВидеоБотаника