Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Извършиха операция на ектопичен зъб в Китай

Извършиха операция на ектопичен зъб в Китай

Извършиха операция на ектопичен зъб в Китай - изображение

Години наред китайката г-жа Ся(Xia) има проблеми с носа си. Често се случвало да й тече кръв, да изпитва затруднения при дишане и да не й достига въздух. Дамата била убедена, че има ринит и заради него са болежките. Подобно било и становището на лекарите, от които търсела помощ.

Историята добива интересен обрат при поредното неразположение на 57-годишната китайката. Лекарят, когото посетила, предложил да се направи снимка. Това, което се виждало на нея, накарало отоларингологът Жу Чжанпо(Zhou Jianpo) от болницата в Хунан и неговите колеги, дълго да се чудят.

Първоначално те решили, че най-вероятно става дума за твърдо тяло. Предметът бил кръгъл и разположен навътре в дясната ноздра. Предположили, че е възможно да става дума за камък заради плътността на обекта.

Съвсем естествено взели решение за операция. Именно в хода на интервенцията станало ясно, че това не е камък, а зъб, при това добре развит – с анатомично оформени корен и коронка. Така се разбира, че г-жа Ся има т.нар. ектопични зъби. Това е вродено заболяване, при което растат един или няколко допълнителни зъба. В по-голямата част от случаите те са разположени в устната кухина, но има и изключения, при които се появят на неочаквани места. В Китай има не повече от 20 подобни.

Г-жа Ся е споделила, че след хирургическата намеса се чувства много по-добре. Вече не изпитва традиционното силно главоболие, нито носът й е постоянно запушен и не кърви. Според специалистите това са и основните неразположения, от които се оплакват хората, притежаващи т.нар. ектопични зъби.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

Снимка: i.ytimg.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиАлт. медицинаЛюбопитноТестовеНовиниИсторияФизиологияСпециалистиЗдравни проблемиИзследванияКлинични пътекиСпортНормативни актовеЛеченияХранене при...БотаникаНаправления в медицинатаСоциални грижиОрганизацииЗаведенияПроизводители