Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Изследване провокира размисли за границите на човешкия живот

Изследване провокира размисли за границите на човешкия живот

Изследване провокира размисли за границите на човешкия живот - изображение

Жан Луиз Калмен живее в продължение на 122 години и 164 дни – най-голямата официално потвърдена възраст. Тя умира през 1997 г. в Арл, Франция, където прекарва по-голямата част от дългия си живот. Никой друг според точните записи не е живял повече от 120 г.

Вечният въпрос, който си задават учените, е дали човешкият живот има лимит. През 1825 г. един статистик на име Бенджамин Гомперц предложил процентът на смъртност да се увеличава експоненциално с нарастването на годините. Съгласно с това твърдение, формулирано като закона на Гомперц, шансовете за смърт се удвояват на всеки 8 години. Правилото важи за хората между 30- и 80-годишна възраст. Но изследователите смятат, че след тези години внезапно отслабва ускоряването на шансовете, доказвайки го в проучване. „Целта беше да се разреши спора дали човешката смъртност има същия модел както смъртността при много други видове“, казва Кенет Уочър, професор по статистика и демография в Калифорнийския университет в Бъркли.

Учените установили, че степента на смъртност се ускорява до 80-годишна възраст, забавя се и след това настъпва плато между 105-110-та година, след което завършва с плоска линия. Изследователите уточняват, че става въпрос за ускоряване на процентите на смъртността, а не за самите коефициенти. Последните все още не са добри – само 2 от 100 000 жени живеят до 110 г., а при мъжете числото показва 2 на 1 000 000. Ако сте на 105 г., шансовете да доживеете до 106-ия си рожден ден са 50% според ново проучване. Такива са процентите и при 107-та годишнина, и при 108-та, 109-та и 110-та.

Има различия в становищата на учените. Така например събрани от Института за демографски изследвания „Макс Планк“ сведения за дълголетниците в Япония и в западните страни карат специалисти да отхвърлят понятието за твърда граница в човешкия живот. Проучването е публикувано в сп. Extremes и прогнозира, че през следващия четвърт век е възможно някой да достигне възрастта от 128 г. Преди две години изследователи от Медицински колеж „Алберт Айнщайн“ твърдят в изданието Nature, че максималният лимит е около 115 г., базирайки се на данни за дълголетието от 40 държави.

Има повече от тези две възможности“, казва Милхоланд. Според него изборът между закона на Гомперц и платото е фалшива дихотомия (деление). Законът трябва да спре да се ползва, тъй като процента смъртност не може да се удвои повече от 100% според него. Но и проучването не го е убедило, че процентът спира да се увеличава с около 50%.

Статистикът Нолдър Рууцен от Техническия университет „Чалмърс“ в Швеция оспори заключенията в изданието Nature, смятайки, че учените са допуснали статистическа грешка. Шансовете за живот след 115-годишнина са ниски, но това не означава, че има ограничение, смята той.

Броят на много възрастните хора расте. В последните десетилетия грижите за 80- и 90-годишните се подобриха и това позволява повече от тях да се присъединят към столетниците. Колкото по-добре хората разбират връзката между геномното ни наследство и всички добре изучени практически фактори като хранене и поведение, толкова по-добре ще са наясно защо са в състояние да достигнат дълбока старост, смята Уочър.

В същото време Рууцен твърди, че препоръките за начина на живот – упражнения, какво да се яде и какво не, са доста по-ефективни в по-млада възраст, но изглежда не играят роля в късния етап от живота.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: socialage-feed.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлПсихологияАнкетиЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСпортИсторияАлт. медицинаБотаника