Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Изследване установи, че пробиотиците не помагат на малки деца със стомашен вирус

Изследване установи, че пробиотиците не помагат на малки деца със стомашен вирус

Изследване установи, че пробиотиците не помагат на малки деца със стомашен вирус - изображение

Все по-често когато децата страдат от стомашен вирус, на тях им се дават пробиотици за облекчаване на симптоми като повръщане и диария. Но голямо американско изследване показва, че честото им използване ги прави неефективни при млади пациенти с гастроентерит. Пробиотиците са живи микроорганизми, за които се смята, че възстановяват баланса на чревните бактерии и стимулират имунната система.

Макар и рядко фатално, заболяването, наричано погрешно стомашен грип, предизвиква 1,7 млн. посещения в спешните кабинети от деца и повече от 70 000 хоспитализации всяка година в САЩ. Учени от Медицинския факултет към Вашингтонския университет включили в проучването си близо 1000 момчета и момичета от 3-месечна възраст до 4-годишна. Оплакванията им били воднисти изпражнения, повръщане и други признаци на остра чревна инфекция. Условието било да не са приемали пробиотици през последните две седмици. Децата били разпределени на случаен принцип и една част от тях получавали два пъти дневно от живите организми Lactobacillus rhamnosus GG в продължение на 5 дни. Останалата част приемали плацебо и нито родителите, нито специалистите знаели кои деца са употребили пробиотици. Независимо какво са приемали малките пациенти, симптомите и възстановяването им са почти идентични. Данните показват, че диарията и в двете групи продължила около 2 дни.

„Изпробвахме различни сценарии – различна възраст на децата, употреба на антибиотици, от какво е причинен гастроентерита – вирус или бактерия, времето на развитие на диарията преди лечението. Всеки път стигахме до едно и също – пробиотикът не помогна, казва водещият автор на проучването Дейвид Шнадуер, преподавател и лекар в детската болница "Сейнт Луис".

"Пробиотиците стават все по-популярен начин за лечение на деца, страдащи от остър гастроентерит. Някои по-малки изследвания сочат, че тези живи микроорганизми могат да помогнат, но такива проучвания имат редица ограничения. Ние се стремихме да предоставим независими и убедителни доказателства за или против пробиотичната употреба при кърмачета и малки деца с остър гастроентерит", коментира още Шнадуер.

Учените оценявали пробиотика, известен като Lactobacillus rhamnosus GG, който се продава под името Culturelle. Някои версии са предназначени за бебета и деца. Резултатите показали, че пробиотиците нямат ефект върху децата и по-добре родителите да си спестят парите за тях и да им купуват плодове и зеленчуци . Няма лечение за педиатричния остър гастроентерит, освен да се дават течности на децата, за се предотврати дехидратацията, както и понякога лекарства за облекчаване на гаденето вършат работа.

Пробиотиците обикновено се считат за безопасни. Американската агенция за храните и лекарствата не регулират подобни добавки толково стриктно, колкото медикаментите с рецепта и без рецепта. "Поради популярността на пробиотиците беше важно да се уверим дали употребата им си струва цената. В този случай те не придават никаква измерима полза и следователно не струват допълнителните разходи", казва Шнадуер.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: ercare24.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни проблемиБотаникаНаучни публикацииТестовеЛайфстайлДиетиНовиниЛеченияПроизводители