Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Има ли положителна страна гризането на нокти

Има ли положителна страна гризането на нокти

Има ли положителна страна гризането на нокти - изображение

Изследване гласи, че децата, които си гризат ноктите, по-малко страдат от астма и по-рядко развиват алергии. Учените от Института по респираторно здраве в Медицинската школа на университета „Макмастър“, Онтарио, твърдят, че неприятният навик, който се смята и за вреден, прави имунната система по-силна, информира Новите родители, цитирайки medikforum.ru.

Канадските експерти изследвали 1000 деца като проследявали здравословното им състояние, когато били на 5, 7 и 9 години. Когато участниците в проучването навършили 13 г., били тествани и за алергии и резултатите показали, че онези от тях, които редовно си гризели ноктите, само 11 на сто от тях проявили алергични признаци.

Специалистите смятат, че попадането на бактерии в организма благодарение на грозния навик тренират имунитета и така организмът по-лесно се справя с инфекциите. Въпреки интересните анализи, все пак децата трябва да знаят, че гризането на ноктите не е препоръчително и от естетическа гледна точка.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: huffpost.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияЗдравни съветиНовиниВидеоХранене при...Алт. медицинаСнимкиЗдравни проблемиОрганизацииБотаникаСпециалистиКлинични пътекиЛеченияСпортЛайфстайл