Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Какво кара някои хора да бъркат ляво и дясно

Какво кара някои хора да бъркат ляво и дясно

Какво кара някои хора да бъркат ляво и дясно - изображение

Ново изследване, посветено на трудностите, които изпитват някои хора при различаването на дясно и ляво, показва, че това е сложен невро-психологически процес, в който се намесват няколко неврологични функции.

Включва се способността да се интегрират визуална и сетивна информация, паметта и езиковата функция. Също така се задейства и визуално-пространствената на въртене на образи в ума. Затова някои хора се справят добре с определянето на ляво и дясно, а за други е истинско предизвикателство, пише Обекти, цитирайки Science Alert.

В изследването 234 студенти по медицина са били подложени на тестове, в които специалисти наблюдавали реакциите им и способностите им да различават посоките. Учените проучили влиянието на т.нар. ефект на разсейването. Докато били насочили вниманието си към задачите, към студентите били отправени различни дразнители, които нарушавали концентрацията им и ги карали да бъркат кое е ляво и кое дясно.

Изненадващи шумове и въпроси от областта на медицината разсейвали бъдещите лекари и това влошило способността им за различаване на посоките.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: wordpress.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиСпортЛайфстайлНовиниСпециалистиИнтервютаПсихологияИсторияЛюбопитноИзследванияКлинични пътеки