Как хроничното излагане на арсен може да увеличи риска от развитие на рак
Научно доказано е, че хроничното излагане на арсен увеличава значително риска от развитие на множество видове рак. Въпреки това механизмите, по които химичният елемент причинява рак, са сложни и все още не са напълно изяснени. Изследвания на учени от Международния университет във Флорида, САЩ, обаче показват, че арсенът може да увреди ДНК, да наруши клетъчните сигнални пътища и да отслаби имунната система, като всичко това може да допринесе за развитието на рак.
Арсенът е естествено срещащ се елемент в земната кора. Излагането на метала, често чрез замърсена вода и храна, е свързано с различни отрицателни ефекти върху здравето, включително развитие на ракови заболявания. |
Експозицията на арсен е глобален проблем за общественото здраве. Данни от 2020 г. сочат, че до 200 милиона души по света са изложени на замърсена с арсен питейна вода на нива над законовата граница от 10 части на милиард, определена от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ и Световната здравна организация. Засегнати са над 70 държави, включително САЩ, Испания, Мексико, Япония, Индия, Китай, Канада, Чили, Бангладеш, Боливия и Аржентина.
Поради големия брой засегнати страни в света, учените са категорични, че експозицията на арсен е глобален проблем за общественото здраве, който изисква спешни действия. Това е и причината да проучват как излагането на токсични метали като арсен може да доведе до рак чрез образуването на ракови стволови клетки.
>>> Тестът „Galleri“ открива рак при пациенти без изразени симптоми
Хроничното излагане на арсен води до образуването на ракови стволови клетки
Освен с развитието на рак, учените свързват хроничното излагане на арсен с образуването ракови стволови клетки. Това са клетки в тумора, за които се смята, че са отговорни за растежа и разпространението на рака. Подобно на нормалните стволови клетки в тялото, раковите такива могат да се развият в много различни видове клетки. На какъв етап от клетъчното развитие стволовата клетка обаче придобива генетична мутация, която я превръща в ракова, остава неизвестно.
Изследванията на учените от Международния университет във Флорида имат за цел да идентифицират кой тип клетки мутират при хронично излагане на арсен. Към момента се използват клетъчни култури, получени от един и същ орган на различни етапи от клетъчното развитие. Целта е да се изследва как произходът на клетките влияе върху податливостта към образуване на ракови стволови клетки.
Въпреки досегашните си усилия, учените са категорични, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разберат механизмите на образуването на ракови стволови клетки, предизвикано от арсен, и да се разработят ефективни стратегии за предотвратяването му. Междувременно продължаващият мониторинг и регулиране на токсичния метал в хранителните и водните източници може да помогне за подобряване на здравето на засегнатите общности.
Замърсяване на водата и храната с арсен
Човешкото тяло може да абсорбира арсен по няколко начина – чрез вдишване и в контакт с кожата. Въпреки това най-честият източник на излагане на метала е чрез консумация на замърсена питейна вода или храна.
Хората, които живеят в райони с естествено високи нива на арсен в почвата и водата, са изложени на особен риск. Освен това човешки дейности като минно дело и селско стопанство също могат да увеличат нивата на токсичния метал в хранителните и водните източници.
Високи нива на арсен могат да бъдат открити и в хранителни продукти и напитки, особено ориз и продукти на основата на ориза като зърнени храни и крекери. Разследването на Consumer Reports, проведено през 2019 г., установява, че дори някои марки бутилирана вода, продавана в САЩ, съдържат нива, надвишаващи законовата граница. Тревожен е и фактът, че многобройни проучвания откриват, че в популярни марки бебешки храни се съдържат високи нива на арсен.
Arsenic contamination of food and water is a global public health concern – researchers are studying how it causes cancer: https://theconversation.com/arsenic-contamination-of-food-and-water-is-a-global-public-health-concern-researchers-are-studying-how-it-causes-cancer-200689
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ИМПЕРАТОРЪТ НА ВСИЧКИ БОЛЕСТИ - СИДХАРТ МУКХЪРДЖИ - ИЗТОК - ЗАПАД
ПЪЛНА РЕМИСИЯ. КАК ДА ПОБЕДИМ РАКА НАПУК НА ВСИЧКО - Д-Р КЕЛИ ТЪРНЪР - ИЗТОК - ЗАПАД
ТЕРАПИЯТА ГЕРСОН. ДОКАЗАНАТА ХРАНИТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАКА И ДРУГИ НЕЛЕЧИМИ ЗАБОЛЯВАНИЯ - ШАРЛОТ ГЕРСОН, МОРТЪН УОКЪР - ИЗТОК - ЗАПАД
ТЪРСИ СЕ ИСТИНАТА ЗА РАКА - ПРОФ. ДАВИД ХАЯТ - ИЗТОК - ЗАПАД
ХРОНИКИ НА РАКА - ДЖОРДЖ ДЖОНСЪН - ИЗТОК - ЗАПАД
РАКЪТ: МИТОВЕ И РЕАЛНОСТ - ИВАН НЕУМИВАКИН - ЖАНУА 98
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- 10-те най-смъртоносни отрови, познати на човечеството – част 1
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Хирургично отстраняване на лимфни възли
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
- Как гладът убива рака
- БЦЖ ваксина
- Билки и билкови рецепти при онкологични заболявания
Коментари към Как хроничното излагане на арсен може да увеличи риска от развитие на рак