Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Кардиолози обясняват как се пие правилно вода

Кардиолози обясняват как се пие правилно вода

Кардиолози обясняват как се пие правилно вода - изображение

Традиционно се смята, че два литра на ден са необходими за правилното функциониране на организма. Съществуват различни теории за това колко количество вода е нужно за тялото. Вредно е лишаването от вода, както и прекомерната употреба. Тя създава допълнителна тежест върху бъбреците и тога не е от полза за организма.

Всеки организъм е различен, съответно и потребностите от течности са различни. Количеството вода, необходимо за ден може да се определи лесно следвайки няколко общи правила.

Кардиолози обясняват как е правилно да се пие вода.


- Една, две чаши сутрин след събуждане. Специалистите обясняват, че вечер организма се дехидратира, затова сутрин има нужда от резервни течности. Препоръчително е водата да е топла.

- Желателно е преди всяко хранене да се пие около 200 мл. Вода. Това ще допринесе за ускоряване на метаболизма.

- Препоръчително е да се замени кафето с чаша вода.

- Приемът на вода по време на хранене е спорен. Според някои специалисти това е вредно, тъй като водата разрежда стомашния сок. Според други лекари тя не е за препоръчване само при хора с ниска киселинност на стомаха. Златната среда е най-разумна.

- При тренировки с висок интензитет е препоръчително на всеки 20 минути да се пие около 150 мл. вода.

- Кардиолозите съветват вечер да се ограничи приемът, особено при хора с бъбречни проблеми.

При хора със сърдечни заболявания и с проблеми с бъбреците е желателно допълнителна консултация със специалист.

Кардиолозите съветват да се приема топла вода или поне такава със стайна температура. Тя подпомага правилното функциониране на процесите в организма и човек се чувства по-лек. Топлата вода стимулира храносмилателната система, подобрява циркулацията на кръвта и способства за намаляване на теглото. Студената вода е добре да се избягва, защото свива кръвоносните съдове, възпрепятства притока на кръв към органите и този процес пречи на хидратацията на организма.

Снимка: Dreamstime.com

Още по темата:

3.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноХранене при...Храни и ястияЗдравни съветиНовиниСнимкиФизиологияСпорт и туризъмАлтернативна медицинаИсторияРецептиСпортНормативни актовеДиетиБотаникаПроизводителиЛеченияОрганизации