Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Кафявите водорасли възпрепятстват развитието на артроза

Кафявите водорасли възпрепятстват развитието на артроза

Кафявите водорасли възпрепятстват развитието на артроза - изображение

Остеоартритът е сериозно заболяване, което се развива само с течение на времето: хрущялът се износва, мобилността на ставата се влошава. До този момент артрозата се признава за нелечимо заболяване. Лекарите могат да предложат на пациента само тези медикаменти, които временно облекчават симптомите и забавят разрушаването на хрущялната тъкан. Независимо от това, учените продължават да търсят решение на този проблем.

Незаменим помощник при заболяването през последните години се оказват кафявите водорасли, които имат свойството да възпрепятстват дегенеративните промени в ставите.

Нов изследователски проект на д-р Марси Зеноби-Уонг представя възможността за използването на водорасли като превенция срещу заболяването.

Чрез провеждането на in vitro тестове, учените са доказали, че полизахаридното вещество алгинат, което е екстракт от кафяви водорасли, е способно да блокира разрушаването на структурите на хрущялите и техните разрушителни промени. Установено е, че ефективността на това вещество е близка до възможностите на собствените защитни молекули на хрущяла.

Специалисти провеждат експерименти с производните на този полизахарид, като ги прилагат при различни условия. Оказа се, че полизахаридът притежава свойството на мощен антиоксидант и може да издържа на вредното окисление на клетките на хрущяла и да намали клетъчната популация.

Структурата на алгината, напълнена със сулфатни групи, се превръща в отличен антиоксидант за хрущяла. Освен това веществото може да служи като имуномодулатор и да възпрепятства появата на възпалителна реакция: алгинатът намалява изразяването на противовъзпалителни гени и уврежда затворения цикъл на развитие на артроза.

Изследователите забелязват, че при всички експерименти, без изключение, най-ефективният лекарствен хондропротектор е алгинатът, а не полимерната молекулярна структура.

"Морският алгинат е имуномодулатор и антиоксидант, който може да забави разрушителните процеси в хрущяла. Вярваме, че това е нов метод срещу развитието на болестта ", отбелязва проф. Марк Ротмар. "Успяхме да създадем инструмент, който не само да премахне симптомите, но и да повлияе на самия болезнен процес, предотвратявайки нуждата от продължително лечение и дори при операцията, която да замени ставата".

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Laboratoires Naturalys

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаСпортЛечения