Кефирът е способен да понижи високото кръвно налягане
Кремообразен и малко кисел, кефирът се превърна в любим продукт на ценителите на добрата храна през последните години. Доказано е, че ферментиралата млечна напитка носи много ползи за здравето и редица проучвания разкриват начините, по които може да защити сърдечносъдовата система. Според ново изследване, проведено от американски учени, кефирът помага за понижаване на кръвното налягане.
Кефир – напитката с многобройни ползи за здравето
Кефирът е напитка на млечна основа, която се получава след заквасване на прясно мляко с помощта на кефирни зърна – комбинация от пробиотици (полезни бактерии) и дрожди (квасни гъбички). Ферментиралата напитка притежава многобройни ползи за здравето, сред които подобряване състоянието на костите.
Други предимства на ферментиралата напитка са антибактериалните й свойства и съдържанието на различни хранителни вещества като фосфор, магнезий, рибофлавин (витамин В2), витамини В12 и D. Повечето хора обаче свързват кефира с редица благоприятни ефекти върху чревния микробиом и храносмилането, тъй като се счита за по-добър пробиотик от киселото мляко.
Известно е обаче, че бактериите в червата влияят не само на храносмилателната система. Доказано е, че микроорганизмите, които населяват стомашно-чревния тракт, комуникират с мозъка, което потенциално може да повлияе на много процеси в човешкия организъм. Проучване от 2017 г. дори показва, че хората с исхемична болест на сърцето имат различен по състав чревен микробиом в сравнение с тези без сърдечното заболяване.
Кефирът понижава кръвното налягане чрез комуникация между червата и мозъка
Ефектът на млечната напитка върху налягането на циркулиращата кръв върху стените на кръвоносните съдове е обстойно проучен от екип изследователи от Университета „Оубърн“, Алабама, заедно с учени от Висшето училище във Вила Веля, Бразилия. Специалистите са на мнение, че кефирът може да има положително влияние върху кръвното налягане чрез насърчаване на комуникацията между червата и мозъка.
По-ранно изследване, публикувано в списание „Nature“, показват, че дисбалансът във флората на червата може да предизвика повишаване на кръвното налягане при някои хора. Доказано е и че пробиотиците, които подпомагат значително основната функция на храносмилателната система, също оказват влияние върху неговите параметри, но все още не са известни точните механизми. И все пак тези открития карат изследователите да предполагат, че пробиотиците могат да подобрят контрола на кръвното налягане и да намалят риска от здравни усложнения, тъй като те насърчават здравословното бактериално разнообразие.
За целите на настоящото проучване изследователите провеждат експерименти с плъхове, за да разберат как кефирът успява да понижи кръвното налягане. Учените ги разделят на три групи, като първата, включваща гризачи с хипертония, получава от ферментиралата млечна напитка, втората, в която са включени животни с високо кръвно налягане, не консумира кефир, а третата, обхващаща плъхове с нормани стойности, също е лишена от потенциално полезната напитка.
След 9-седмичен период са взети проби от изпражнения и кръв от всички плъхове, за да се установят промените, настъпили в чревния микробиом и наличието на токсини, които се отделят от някои бактерии. При измерването на кръвното налягане е използвана имунофлуоресценция, за да се разгледат моделите на невронни промени в хипоталамуса. Тази област на мозъка играе важна роля в регулирането на някои основни процеси в тялото, включително кръвното налягане.
Резултатите от проучването показват, че гризачите, които приемали млечната напитка, имат по-ниски нива на ендотоксини (токсини, които се освобождават при разрушаване на бактериалните клетки), понижени стойности на кръвното налягане и по-висока пропускливост на червата в сравнение с плъховете, включени в останалите две групи.
Изследователите установяват също, че приемът на кефир възстановява естествения баланс на четири различни бактерии и един ензим в мозъка, който е от решаващо значение за нормалното функциониране на нервната система. Те са на мнение, че откритието им разкрива съвместната работа на нервната и храносмилателната системи за понижаване на високото кръвно налягане.
medicalnewstoday.com, freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Кефир - приготвяне у дома, ползи и рецепти
- Воден кефир (Японски кристали) - с какво може да ни е от полза и как да го приготвим у дома
- Високо кръвно
- Антихипертензивни лекарства
- Ръката на Буда
- Лечение при бъбречна поликистоза (поликистоза на бъбреците)
- Артериално налягане
- Каптоприлов тест
- Лечение на високо кръвно налягане
- Хидралазин
Коментари към Кефирът е способен да понижи високото кръвно налягане