Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Кефирът намалява кръвното налягане

Кефирът намалява кръвното налягане

Кефирът намалява кръвното налягане - изображение

Кефирът помага за понижаване на кръвното налягане, твърди проучване. Екип от изследователи от университета „Оубърн“, Алабама, заедно с учени от бразилското висше училище във Вила Веля проучил ефекта на ферментиралата млечна напитка върху високото кръвно налягане. Специалистите са на мнение, че кефирът може да има „положително влияние върху кръвното налягане чрез насърчаване на комуникацията между червата и мозъка“.

По-ранни изследвания показват, че дисбалансът във флората на червата може да предизвика високо кръвно налягане при някои хора. Доказано е и че пробиотиците, които са полезни за храносмилателната система, също влияят върху него, но все още не е известно как точно става това.

Учените използвали плъхове в своите опити да разберат как кефирът понижава кръвното налягане. За целта те ги разделили на три групи, като първата получила от ферментиралата напитка, втората група гризачи се отличавала с високо налягане и не консумирала кефир, а третата имала нормално кръвно и също не била подложена на лечение.

Лекуваните гризачи, които приемали напитката 9 седмици, имали по-ниски нива на ендотоксини (вещества, свързани с разрушаване в клетките), кръвното им налягане намаляло и пропускливостта на червата им се увеличила в сравнение с нелекуваните плъхове.

Изследователите установили, че добавянето на кефир възстановява естествения баланс на четири различни бактерии в червата заедно с ензим в мозъка, който е от решаващо значение за функционирането на нервната система. Те вярват, че откритието им означава, че нервната и храносмилателната системи работят съвместно за намаляване на хипертонията.

Други предимства на ферментиралата напитка са подобряване състоянието на костите, има антибактериални свойства и съдържа различни хранителни вещества като фосфор, магнезий, рибофлавин, витамини В12 и D. Счита се за по-добър пробиотик от киселото мляко.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: farmhouseonboone.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Храни и ястияЗдравни съветиРецептиАлт. медицинаДиетиЛюбопитноЛеченияНовиниИзследванияСнимкиВидеоЗдравни проблемиСпортФизиологияБотаника