Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Кога ученето на чужд език е най-успешно?

Кога ученето на чужд език е най-успешно?

Кога ученето на чужд език е най-успешно? - изображение

Ако искате детето ви бързо да научи втори език, трябва да знаете, че най-ползотворни ще бъдат усилията ви, когато то е на възраст между 2 и 4 години.

В този период околната среда има критично значение върху способността да се усвояват чужди езици, твърдят британски и американски учени. В тази връзка те смятат, че нарушенията, свързани или манифестиращи се със забавено проговаряне, трябва да бъдат третирани от най-ранна възраст.

Изследването е публикувано в списание "The Journal of Neuroscience".

Учените от Kings College в Лондон и от Brown University в САЩ сканирали мозъка на 108 деца с нормално психично и физическо развитие на възраст между една и шест години. Те фокусирали вниманието си върху миелина - обвивката, която изолира невроните и по този начин способства за предаването на нервния импулс.

За своя изненада те установили, че миелинизацията се забавя и преустановява, след като детето навърши 4 години, което предполага, че мозъкът е най-гъвкав и податлив на влиянията от околната среда в най-ранна възраст.

Това обяснява защо малките деца, които живеят в билингвална среда или имат достъп до обучение на втори език усвояват и двата езика без проблем.

Ранното детство е периода, когато езиковите способности се развиват с най-голяма скорост. На 12 месеца бебета имат речник от 50 думи, а на 6-годишна възраст той се обогатява до 5000 думи.

"Нашата работа показва, че мозъчните полета, свързани с усвояването на езика, са най-гъвкави преди 4 години, затова препоръчваме ранна интервенция при деца със забавяне на езиковите способности. Става въпрос за различни нарушения, тъй като затрудненото усвояване на езика е ранен симптом при много нарушения, например, аутизма", коментираха учените.

Изследването е финансирано от американския Национален институт за обществено здраве и от британския Wellcome Trust (UK).

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияНовиниСоциални грижиСнимкиИсторияЛеченияРецептиСпортХранене при...ИнтервютаАлтернативна медицинаОбразованиеОрганизацииНормативни актовеЗаведенияАнкетиСпециалистиМедицински изследванияКлинични пътекиБотаника