Колко секунди след като е паднала на пода храната е безопасна за ядене?
Кой от нас не е вдигал паднала на пода храна и след като духне в нея да си я похапне, смятайки че е безопасно? Много от нас в такива случаи използват псевдоправилото за „три секунди", казвайки, че е безопасно, ако храната е била на пода само миг.
Учени от университета на Манчестър решили да изпробват това правило на практика. За целта те ползвали хляб и сладко, шунка, варени макарони, бисквити и сушени плодове, оставяйки ги на пода, за три, пет и десет секунди. След това те изследвали тази храна за бактерии, намиращи се на пода.
Проучването установило, че храната, богата на захар или сол (като шунка и бисквити) била най-безопасна за ядене дори и след 10 секунди, тъй като „прихващала" по-малко бактерии.
Печеното месо също така било относително безопасно и след 10 минути на пода, поради ниското съдържание на вода.
В същото време върху макароните и сушените плодове са намерени редица бактерии и гъбички, броят на които нараствал с всяка изминала секунда, прекарана на пода.
Коментари към Колко секунди след като е паднала на пода храната е безопасна за ядене?