Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Консумирайте люти чушки за дълголетие

Консумирайте люти чушки за дълголетие

Консумирайте люти чушки за дълголетие    - изображение

Хората, които обичат лютата храна и често си хапват люти чушки, увеличават шанса си за дълголетие, информират специалисти от медицинския колеж "Ларнър" към Университета във Върмонт.

Смъртността при любителите на люти чушки намалява с 13%.

По данните от изследване с мащабни размери смъртността при тази група спадат предимно хора със сърдечни заболявания. В проучването, продължило 23 години, са участвали близо 16 000 доброволци.

"Хората, които консумират люти чушки, са предимно млади мъже, мексикано-американци или бели, омъжени, пиещи алкохол, пушачи, консумиращи повече зеленчуци и месо. Характерно е, че имат нисък холестерол, по-ниско образование и доходи в сравнение с хората, които не консумират парливи чушки", коментират проф. Бенджамин Литенберг и студентът по медицина Мустафа Чопан.

Учените отбелязват, че механизмът на забавяне на смъртността не е напълно ясен, но е възможно един от рецепторите, който възприема лютивите агенти като капсиаицина в чушките, да е отговорен за тази тенденция.

Благоприятен ефект за здравето на човек е фактът, че капсиацинът влияе на механизмите в клетките и молекулите, като коригира кръвния поток, предпазва от наднормено тегло и има антимикробни свойства.

Снимка: MoeslemaОще по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиБотаникаЛайфстайлЛюбопитноСпортИсторияАлтернативна медицинаНовини