Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Лютите чушки намаляват риска от инфаркт

Лютите чушки намаляват риска от инфаркт

Лютите чушки намаляват риска от инфаркт - изображение

Лютите чушки намаляват риска от инфаркт като потискат желанието за сол, сочат резултатите от китайско изследване на учени от Универитета Чунцин.

Сред населението на града Чунцин традиционно се предлагат изключително лютиви ястия. Местните учени са решили да проверят резултатите от предишно проучване, според което капсаицинът (основна съставка в лютите чушки) увеличава възприемането на солени храни. Експертите са искали да установят дали с помощта на люта чушка би могло да се понижи количеството сол в менюто на човек, която повишава риска от сърдечносъдови заболявания. 

В хода на наблюденията сред 600 възрастни жители от Китай е било установено, че участниците са демонстрирали показатели на понижено кръвно налягане при консумирането на люти храни. Показателите на систоличното кръвно налягане са отчели по-ниски резултати средно със 8 мм/RT, а показателите на диастолическото налягане с 5 мм/RT. Това се свързва с факта, че любителите на лютите чушки, консумират по-малко количество сол, която играе основна роля в повишаването на кръвното налягане. Счита се, че хипертонията увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и предимно инсулти.

В проучванията са извършени изследвания като сканиране на мозъка, което е показало, че солта и лютата подправка активират две зони в мозъка на човек, които са ангажирани в процеса на възприятието на соления вкус. Отделно лютата чушка има способността да повлияе по-силно на мозъчната дейност, като по този начин потиска желанието за сол.

Според експертите любителите на лютиви ястия са по-чувствителни към солта и не се нуждаят толкова много от нея.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: medikforum.ru.
Снимки: monzatoday.itОще по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиЗдравни съветиЛайфстайлБотаникаПатологияНовиниВидеоАлт. медицинаИсторияКлинични пътекиИзследванияЛеченияАнкетиЗдравни проблемиСпорт