Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Бойното изкуство тай чи помага на пациенти с инфаркт

Бойното изкуство тай чи помага на пациенти с инфаркт

Бойното изкуство тай чи помага на пациенти с инфаркт - изображение

Бойното изкуство тай чи действа като ефективна рехабилитация при пациенти с инфаркт. Това показа изследване на Американската сърдечна асоциация.

Бавните движения, които се изпълняват при тай чи облекчават симптомите на депресия, както и болките в гърба при възрастни хора.

Специалистите са на мнение, че леките упражнения на бойното изкуство могат да помогнат на претърпелите инфаркт, които отказват традиционната рехабилитация. Изчислено е, че около 60% от прекаралите сърдечен удар не желаят да я провеждат, защото им е неприятно или им излиза скъпо.

Екипът от експерти поканили 29 пациенти с инфаркт да тренират тай чи. Разделили 21-та мъже и осемте жени на средна възраст 68 г. в две групи. Първата преминала през ускорен курс, състоящ се от 24 урока за малко над 12 седмици, а втората участвала в по-дълга програма – 52 урока за 24 седмици.

Като се изключат мускулните болки в началото, доброволците споделили, че се чувстват физически по-добре и емоционално по-стабилни след завършването на курсовете по тай чи. Две трети от тях станали по-уверени в движенията си и преминали от по-леки физически дейности към по-умерени с течение на времето.

Специалистите все пак препоръчват да не се пренебрегва традиционната рехабилитация. Тя включва не само физически активности, но и съвети за начина на хранене и справяне с ежедневните дейности.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: mercola.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортПатологияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниВидеоАлт. медицинаИсторияИзследванияЛайфстайлКлинични пътекиЛеченияАнкетиЗдравни проблемиБотаника