Учени откриха връзка между лютите чушки и повишения риск от деменция
Изследвания на учени от Университета на Южна Австралия и Университета в Катар разкриват интригуваща връзка между консумацията на люти чушки и повишения риск от когнитивен спад и деменция. Оказва се, че редовното ядене на пикантния зеленчук може да доведе до проблеми с паметта при по-възрастното население.
Много народности по света добавят пикантни пиперки към месните ястия, за да подобрят вкуса и да направят по-силно кулинарното преживяване. Но дали лютите чушки са здравословни или представляват някакъв риск за човешкото здраве?
Предишните проучвания на потенциалните ефекти на пиперките върху здравето като цяло имат положителни резултати. Обширно изследване от 2017 г. установява, че яденето на червени люти чушки е свързано с по-нисък риск от смъртност.
Основната активна съставка в чушките, която ги прави пикантни, е капсаицин, така че е много вероятно именно това съединение да играе водеща роля в потенциалния ефект на пиперките върху здравето. Въпреки обнадеждаващите резултати за връзката между лютите чушки и смъртността, досега няма проучване при хора, което да оценява влиянието на тези зеленчуци върху когнитивния упадък и паметта.
Води ли до когнитивен упадък редовната консумация на люти чушки?
Настоящето изследване, публикувано в списание „Nutrients”, включва 4582 участници от Китай на възраст над 55 години. Изследователският екип, провел проучването, е ръководен от д-р Зумин Ши от Катарския университет в Доха.
„Наши предишни проучвания показват, че консумацията на люти чушки е полезна за поддържане на нормални телесно тегло и кръвно налягане. В настоящото изследване обаче откриваме неблагоприятни ефекти върху когнитивните умения на мозъка сред възрастното население.“, отбелязва д-р Ши.
Изследователският екип установява, че хората, които редовно ядат повече от 50 грама люти чушки на ден, са с два пъти по-висок риск от когнитивен спад, който увеличава значително вероятността от развитие на деменция, в сравнение с тези, които консумират по-малко от посоченото количество. Това включва както пресни, така и сушени люти чушки, но не се отнася за сладкия и черния пипер.
На какво се дължи повишения риск от когнитивен спад и деменция?
Изследователският екип отбелязва, че участниците, които обикновено консумират по-голямо количество люти чушки имат по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ). Също така тези участници са физически по-активни от хората, които ядат по-малко от пикантния зеленчук, а приемът на мазнини е сходен между двете групи в проучването.
Учените предполагат, че хората, чието телесно тегло е в здравословни граници, имат по-висока чувствителност към капсаицин, отколкото тези с клинично наднормено тегло. Повишената чувствителност към активното вещество на лютите чушки, добавя екипът, може да обясни защо тези хора имат по-висок риск от когнитивен спад.
Друг фактор, който изглежда играе роля в количество люти чушки, консумирано от участниците в проучването, е нивото на образование. „Нашето проучване отчете значителна разлика при консумацията на пикантния зеленчук сред хората с различна образователна степен. Следователно е възможно натрупаните познания, умения и ценности да допринасят за връзката между консумацията на люти чушки и когнитивната функция.“, отбелязват изследователите.
Поради тези открития изследователите са на мнение, че следващите проучвания трябва да бъдат насочени към оценяване на връзката между образованието, консумацията на люти чушки и риска от когнитивен спад и деменция.
medicalnewstoday.com, freepik.com
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Алтернативно лечение на болест на Паркинсон
- Професията и финансовото състояние влияят на риска от когнитивно увреждане
- ЕМА одобри лекарство срещу лека форма на болест на Алцхаймер
- Деменция и проблеми със съня – каква е връзката между тях
- Лютите чушки според скалата на Сковил
- Тест за общ белтък в ликвор
- Какво представлява делириумът и доколко е опасен
- Халюцинации при деменция — как да реагираме
- Запълнените с течност разширени периваскуларни пространства в мозъка – биомаркер за деменция
- Как да се предпазите от болест на Алцхаймер и деменция
Коментари към Учени откриха връзка между лютите чушки и повишения риск от деменция