Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Лютите чушки могат да предизвикат силно главоболие

Лютите чушки могат да предизвикат силно главоболие

Лютите чушки могат да предизвикат силно главоболие - изображение

Яденето на много люти чушки може да има последици за здравето, които се простират далеч отвъд усещането за изгаряне в устата. Любителите на екстремно лютите чушки могат да получат мъчителни главоболия, известни като „гръмотевични“.

Точно това се случило на 34-годишен мъж, който след консумирането на чушки от сорта „Каролински жътвар“ (Carolina Reaper), изведнъж почувствал интензивна болка в главата и шията и в продължение на няколко дни получавал кратки, но много тежки главоболия.

В случая болката била предизвикана от така наречения обратим мозъчен вазоконстрикторен синдром (reversible cerebral vasoconstriction syndrome). Той води до временно стесняване на кръвоносните съдове в мозъка и обикновено няма дългосрочни нежелани последствия, но може да причини удар. Иначе подобни силни главоболия могат да бъдат признак за кървене в мозъка, съсирек или други животозастрашаващи състояния.

Мъжът участвал в състезание по надяждане с люти чушки и дни след надпреварата получил такива главоболия, които го принудили да потърси медицинска помощ в спешно отделение. Д-р Кулотунган Гунасекаран, който се погрижил за пациента в Детройт, коментира, че някои вещества, в това число и съдържащият се в лютите чушки капсаицин, могат да предизвикат свиване на кръвоносните съдове. Той заяви, че хора от другите отбори също имали проблеми – двама получили сърдечен удар. При единия човекът използвал чушки Кайен за отслабване, а другият – пластири с капсаицин за лечение на болка.

Лекарите направили изследвания на 34-годишния мъж и не открили признаци на инсулт или други животозастращаващи причини за главоболието. Кръвното му налягане също било нормално. Скенерът показал стесняване на 4 артерии, които снабдяват мозъка с кръв, което навело специалистите на мисълта за вазоконстрикторния синдром. Пет седмици по-късно на ангиографията се видяло, че артериите отново са в нормалното си състояние.

Хората трябва да бъдат предпазливи по отношение на ефектите от лютите чушки. Ако развият подобни симптоми, трябва да потърсят медицинска помощ“, съветва д-р Гунасекаран. От решаващо значение е „гръмотевичните“ главоболия да не се бъркат с мигренозните, защото лекарствата за вторите могат да влошат състоянието.

Енергийните добавки са друга потенциална причина за появата на вазоконстрикторния синдром. Д-р Рула Хадж-Али от Медицинския колеж „Лърнър“ към Кливландската клиника твърди, че повечето пациенти са мъже, които използват тези добавки. По-голяма част от тях се справят добре, но малцина имат толкова тежки главоболия, че достигат до летален край. "Това е често срещана причина за удар при млади хора", добавя лекарката.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: herkkusuu.fi

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлБотаникаХранене при...НовиниЗдравни проблемиАлт. медицинаОрганизацииЛеченияИстория