Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Грижа от природата Кълновете - извор на здраве, енергия и красота

Кълновете - извор на здраве, енергия и красота

от 15 авг 2011г.
Кълновете - извор на здраве, енергия и красота - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност
  Днес много хора по света се хранят с пшенични зародиши, кисело мляко и мюсли, в които са вложени тези истински чудеса. Водещи фирми с гордост съобщават, че тяхната козметика съдържа житни протеини.

  Каква е причината за повишаване на популярността на пшеничните кълнове, а и на кълновете изобщо?

  Храненето с пшенични зародиши и кълнове не е само мода, а преди всичко грижа за здравето. Всеки организъм се нуждае от „жива" храна, която не само не е преминала през топлинна обработка, а и която продължава да расте до момента на поемането й.

  На Запад пшеничните съставки в козметиката се появиха преди около двадесетдесет години, въпреки че модата за тях дойде по-късно, когато се натрупаха данни, доказващи ефективността им.

  Разделянето на активните субстанции на пшеницата и получаването на ексктракт от кълнове и житни протеини отне доста време на специалистите. Механизмът на действие на тези вещества е многократно изследван и е обосновано използването им в козметиката. Дефакто е било известно, че пшеничният зародиш по някакъв начин стимулира обмяната на веществата. Но какъв точно е механизмът на действие, стана ясно не много отдавна. Оказа се, че това се дължи на протеините, които са близки до човешкия ембрион: те посредством сигнални молекули активират синтеза на цитокини (пептидни регулатори на възпалението и имунните реакции) и каскада от биохимични реакции, които отговарят за активиране на метаболитните процеси. Пшеницата в областта на медицината е преди всичко мощен имуномодулатор, както и средство за ускоряване на зарастването на рани и възстановяване след тежка болест. Ако говорим за диета, то пшениченият зародиш помага на абсолютно всички, чийто живот се съпровожда от стрес, синдром на хроничната умора, астения, както и други проблеми от този вид.

  Днес зародиши се произвеждат и от западни, и от местни производители. Продават се в диетичните магазини и в аптеките под формата на люспи. Достатъчно е да се консумира по една супена лъжица 2-3 пъти на ден и организмът ще се обогатява с така необходимите хранителни вещества, витамини, микроелементи, биостимулатори (фитохормони).

  Не бива да се бъркат обаче пшеничените зародиши с кълновете! Вторите са цели покълнали семена с „израстъци". Те също са много полезни, а могат да се използват всеки ден като витаминни добавки. Тъй като кълновете са особено лесни за приготвяне у дома и са не по-малко полезни, ще ви дадем съвети за това, как да ги ползвате - при това не само от пшеница, а и от всякакви семена. За кълнове най-често се използват пшеница, грах, боб, царевица, просо. Те може да се използват по всякакъв начин с всякаква храна.

  Методите за приготвяне на кълнове са много прости:

  24 часа преди готвене на някои ястия с кълнове (около 50 - 100 грама пшеница на човек) семената се измиват обилно с течаща вода. Тези, които изплуват се отстраняват, а останалите на дъното на съда са подходящи за консумация. Зърната се поставят в съд с плоско дъно и се заливат с вода така, че най-горния слой зърна да не е залят напълно. След което съдът се покрива с хартиена салфетка и се слага на топло място в продължение на 24 часа, през които кълновете достигат дължина от 1 мм. Следва ново измиване на покълналите зърна, след което те се смилат на месомелачка (или се консумират директно). Получената маса се залива с горещо мляко, сметана или вряща вода в съотношение 1:1, като се добавят на вкус мед и масло. Сместа се използва в рамките на един ден, като категорично се забранява повторно нагряване. Натурални са подходяща добавка към салати.

  A ето и един друг метод за отглеждане на зърнени зародиши: Семената се поставят в мокра марля или ленена кърпа, след което се потапят в цилиндричен съд с вода (буркан). Така те могат да се отглеждат всеки ден.

  За тази цел семената трябва да се зареждат всеки ден, така че, когато „узрее" първата реколта, следващите 3-4 дни да посеете следващата и т.н.

  Покълналите семена може да се съхраняват в хладилник за 2-3 дни, като задължително се покриват с влажна салфетка от ленена тъкан.

  С какво толкова са полезни кълновете?

  В големи количества те съдържат витамин Е, който е необходим за поддържане на сексуалната функция, нормалното функциониране на мускулните клетки, нервните и чернодробни клетки.

  Витамини - те са от съществено значение за нормалното функциониране на нервната, сърдечно-съдовата система, мускулите и очите.

  Фибри - извеждат от организма токсини, стимулират чревната перисталтика.

  Хром и литий - редки микроелементи, които са от съществено значение за превенция на хронично нервно изтощение и намаляват желанието за похапване на сладкиши.

  Калий - поддържа киселинно-алкалното равновесие, предпазва от отслабване на мускулите и им придава еластичност, укрепва сърдечния мускул.

  Желязо - то е необходимо за изработване на червените кръвни клетки в съчетание с витамин С (кисело зеле, картофи, магданоз, копър).

  Покълналите семена може да се изсушат в домашни условия, да се смелят в кафемелачка и да се добавят към различни храни (най-добре готови, за да не се излагат семената на топлинна обработка и по този начин да се запазят витамините от унищожение).

Още по темата:
  • Морковите и сливите ни правят неустоими Морковите и сливите ни правят неустоими
  • Здрави и красиви с  Деси: Сурови крекери от покълнала елда Здрави и красиви с Деси: Сурови крекери от покълнала елда
  • Да направим ноктите си здрави красиви в 10 стъпки Да направим ноктите си здрави красиви в 10 стъпки
  • Тайните за здраве и красота на прелестната Моника Белучи Тайните за здраве и красота на прелестната Моника Белучи
3.0/5 6 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

А - ДЕРМА ПРОТЕКТ СЛЪНЗЕЗАЩИТНО МЛЯКО ЗА ДЕЦА SPF 50+ 250 мл
65.60лв.

А - ДЕРМА ПРОТЕКТ СЛЪНЗЕЗАЩИТНО МЛЯКО ЗА ДЕЦА SPF 50+ 250 мл

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС DRUIDESS МИКС ЗА ЖЕНАТА 200 г
38.90лв.

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС DRUIDESS МИКС ЗА ЖЕНАТА 200 г

А - ДЕРМА ПРИМАЛБА МЛЯКО ЗА ТЯЛО 500 мл
39.40лв.

А - ДЕРМА ПРИМАЛБА МЛЯКО ЗА ТЯЛО 500 мл

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС CHIEFTAIN МИКС ЗА МЪЖА 200 г
38.90лв.

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС CHIEFTAIN МИКС ЗА МЪЖА 200 г

ГРИЙН ФАРМАСИ ЕЛИКСИР ЗА УВРЕДЕНА, ИЗТОЩЕНА И БОЯДИСАНА КОСА 250 мл
9.80лв.

ГРИЙН ФАРМАСИ ЕЛИКСИР ЗА УВРЕДЕНА, ИЗТОЩЕНА И БОЯДИСАНА КОСА 250 мл

ЛЮЦЕРНОВО СЕМЕ ЗА ПОКЪЛВАНЕ 100 г СТЕЛ АРГО
6.80лв.

ЛЮЦЕРНОВО СЕМЕ ЗА ПОКЪЛВАНЕ 100 г СТЕЛ АРГО

Коментари към Кълновете - извор на здраве, енергия и красота

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Кълновете - извор на здраве, енергия и красота
    www.framar.bg 
    на 06 July 2025 в 10:05
    Коментирайте "Кълновете - извор на здраве, енергия и красота"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Грижа от природата
  • 10 невероятни ползи от черешите за нашето здраве
  • 18 цитата за красотата, които биха накарали всеки да се замисли
  • Масаж на дланите за спокойствие и красота
  • Лецитин: полезни свойства и приложение
  • Лечебен ефект на алкохолните напитки
  • И билките имат странични ефекти
  • Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове
  • Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
  • Методи за лечение на анорексия
  • Кълнове от боб мунг - за какво са полезни
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Дълголетие и повече жизнена енергия - анкета

преди 152 дни, 19 часа и 15 мин.

Какво представляват хлоратите: приложение и въздействие върху човешкото здраве

преди 158 дни, 47 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 1 дни, 22 часа и 6 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 8 дни, 18 часа и 16 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 10 дни, 10 часа и 57 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 22 дни, 17 часа и 49 мин.
Всички

АНКЕТА

Какво би задържало младите лекари в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛЮКСЕОЛ МАСКА КЕРАТИН 200мл 337871

ЛЮКСЕОЛ МАСКА УКРЕПВАЩА 200мл 335570

ЛЮКСЕОЛ МАСКА П/В КОСОПАД 200мл 337222

КСИЛОМЕТАЗОЛИН капки за нос, разтвор 0.1 % 10 мл

СИНГУЛАР таблетки за дъвчене 4 мг * 28

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СОДА ЗА ПИЕНЕ таблетки * 30 НИКСЕН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 18:12:15

КЛАЦИД таблетки 250 мг * 10 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 18:11:15

КЛАЦИД таблетки 250 мг * 10 МАЙЛАН

Коментар на: Нина Пламенова Димитрова от 04 юли 2025г. в 15:30:22

ДЖАРДИНС таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 14:11:26

ТРИТИКО таблетки с удължено освобождаване 75 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 12:06:50
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival